Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Erb nového arcibiskupa Jonáša Maxima odkazuje aj na jeho mníšsky život

Na snímke prešovský arcibiskup Jonáš Maxim. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Autorom erbu je Miroslav Glejtek, ktorý pôsobí na Katedre histórie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Prešov 19. januára (TASR) - Erb novovymenovaného prešovského arcibiskupa metropolitu Jonáša Maxima odkazuje aj na jeho mníšsky život. Jeho súčasťou je aj erb Prešovskej archieparchie, na ktorej čele bude stáť. Biskupskú vysviacku prijme 27. januára v Prešove. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Základom erbu je štvrtený štít. V prvom a štvrtom striebornom poli sa nachádza erb Prešovskej archieparchie. V druhom a treťom modrom poli sa nachádzajú jeho osobné heraldické symboly. Zlatá váza a trojica rastlín má pôvod v erbe biskupa Manuela Olšavského, ktorý tiež pochádzal z Oľšavice, rodnej obce vladyku Jonáša. Táto nádoba a tri z nej vyrastajúce ruže sú symbolom Presvätej Bohorodičky," povedal Pavlišinovič.

Ako pokračoval, zlatý studitský kríž pripomína, že nositeľ erbu žil 20 rokov mníšsky život v monastieri tohto rádu v Unive. Štít je položený na červenej, zlatom podšitej mantiji, ktorá je spolu s mitrou byzantského typu, zlatým biskupským žezlom a dvojramenným krížom odznakom hodnosti arcibiskupov gréckokatolíckej cirkvi.

Jeho biskupským heslom sú slová zo svätého Písma: "U Pána je spása." (Jon 2, 10) "Pozerajúc na seba samého ako na človeka, vidím, že som veľmi obmedzený, úbohý so svojimi slabosťami a jediný, na koho sa chcem spoliehať, je Boh, prameň každého dobra, každej dobrej činnosti a teda aj spásy ako takej," povedal k významu svojho biskupského hesla vladyka-nominant Jonáš.

Autorom erbu je Miroslav Glejtek, ktorý pôsobí na Katedre histórie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Okrem viacerých členstiev v rôznych heraldických komisiách je od roku 2008 menovaný aj za heraldického konzultora Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska.