Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Nitre sa uskutoční Celoslovenský esperantský kongres

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Počas štyroch dní sa na ňom zúčastnia esperantisti nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Francúzska, Poľska, Talianska či Brazílie.

Nitra 20. apríla (TASR) – Nové storočie svetových kongresov esperanta bude hlavnou témou Celoslovenského esperantského kongresu, ktorý sa začne vo štvrtok 21. apríla v Nitre. Počas štyroch dní sa na ňom zúčastnia esperantisti nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Francúzska, Poľska, Talianska či Brazílie.

„Celoslovenský esperantský kongres sa koná každý tretí rok s voľbami nového predsedníctva Slovenskej esperantskej federácie,“ informovala Katarína Krutá, manažérka podujatia. Počas kongresu sa uskutočnia prednášky, diskusie, zasadnutia skupín a miestnych organizácií. Účastníci však môžu absolvovať aj ochutnávku vín, prezentáciu nových knižných titulov, esperantský kvíz či prechádzku mestom. Pre začiatočníkov sa v sobotu uskutoční rýchlokurz esperanta.

Jednou z hlavných tém kongresu bude aj príprava 101. Svetového esperantského kongresu, ktorý sa uskutoční v Nitre v júli tohto roka a ktorý bude mať na Slovensku svoju premiéru. Organizátori očakávajú 1500 ľudí zo 60 krajín sveta. Pre účastníkov pripravujú bohatý kultúrny program, výlety, zábavu, ale aj odborné podujatia na aktuálne témy súčasnosti. Okrem tradičného programu sú v štádiu príprav aj sprievodné podujatia, medzi ktoré bude patriť Stredoeurópske medzináboženské fórum či Medzinárodná jazykovo-politická konferencia Perspektívy jazykovej komunikácie v EÚ za účasti troch eurokomisárov.