Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Európska noc výskumníkov v Poprade verejnosti priblíži vedecké objavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pripravených bude 17 vedeckých stánkov s robotikou, astrofyzikou či vesmírom, kozmickým žiarením i jeho výskumom na Lomnickom štíte.

Poprad 28. septembra (TASR) - V Poprade vrcholia prípravy na Európsku noc výskumníkov, podujatie má priblížiť verejnosti nové vedecké poznatky a objavy. V piatok (29. 9.) organizátori chystajú prezentačné stánky s robotmi, automatizáciou či farmáciou i viaceré prednášky s odborníkmi. Uviedla to Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý aj tento rok prevzal záštitu nad festivalom.

Ide v poradí o 17. ročník, festival sa koná v 25 krajinách Európy. V Poprade našiel svoje zázemie v obchodnom centre v blízkosti sídliska Juh na ulici Dlhé hony. "Bohatý vedecký program pod Tatrami odštartuje o 9. hodine a potrvá do večera. Aktuálny ročník festivalu sa nesie v dvoch hlavných témach. Prvou je voda a jej šetrenie, ochrana, čistenie a predchádzanie míňaniu jej zdrojov. Druhou témou je umelá inteligencia, konkrétne jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov," priblížila hovorkyňa.

Pripravených bude 17 vedeckých stánkov s robotikou, astrofyzikou či vesmírom, kozmickým žiarením i jeho výskumom na Lomnickom štíte. Vedci tiež odprezentujú počítačové videnie v priemysle, farmáciu, neurovedu, biodiverzitu Tatranského národného parku (TANAP), ale aj oblasť potravinárstva, environmentalistiky, dopravy a elektromobility či fungovanie Európskej únie a "cestu do hlbín mozgu". To všetko sa udeje za účasti zástupcov fakúlt viacerých slovenských univerzít, správy TANAP-u, Amavet klubu, Astronomického ústavu (AÚ) SAV, Európskeho parlamentu aj robotických firiem.

Návštevníci si budú môcť vyskúšať roboty, experimenty s vodou, odmerať si fyziologické procesy, monitorovať mozgovú aktivitu, srdcový tep či vodivosti pokožky v dôsledku potenia. "Pripravené budú tri odborné prednáškové bloky - o veterine, konkrétne výskyte kliešťov v horách, o vesmíre a čiernom slnku nad Saharou a posledný prezentuje 80 rokov AÚ," doplnila Jeleňová.

Noc výskumníkov sa okrem Popradu koná aj v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline. Hlavným cieľom je priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti, ukázať, ako ovplyvňujú náš každodenný život, popularizovať vedu a podporiť mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru. Za realizáciou festivalu stoja Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, SAV, Centrum vedecko-technických informácií SR a Euractiv.