Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Európsky deň jazykov má zvýšiť záujem o ich štúdium v Košiciach

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podujatie je určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých má motivovať k štúdiu cudzích jazykov.

Košice 28. septembra (TASR) - V rámci Európskeho dňa jazykov (EDJ) 2016 sa dnes pri Dolnej bráne a v Kultúrno - vzdelávacom centre Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach koná podujatie, ktorého cieľom je zvýšiť záujem o cudzie jazyky. Je určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých má motivovať k štúdiu cudzích jazykov.

Svoje aktivity a možnosti štúdia predstavuje i Filozofická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

"V prezentačnom stánku UPJŠ v Košiciach predstavia našu univerzitu a možnosti štúdia jazykov zástupcovia katedier a pracovísk Filozofickej fakulty so zameraním na jazyky: katedry anglistiky a amerikanistiky, katedry germanistiky, katedry romanistiky a klasickej filológie, katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie a centra jazykovej prípravy," uviedla pre TASR prodekanka pre medzinárodne vzťahy Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach Renáta Panocová.

Zamestnanci a študenti zastupujúci jednotlivé katedry pre návštevníkov pripravili zaujímavé súťaže, kvízy a dotazníky, ako aj spoločnú jazykovú hru podujatia za každý z predstavovaných jazykov.

"Súčasťou aktivít je aj pozvanie stredoškolákov na Deň otvorených dverí UPJŠ, ktorý sa uskutoční 7. októbra,“ dodala Panocová.

Organizátori si pre študentov pripravili veľký kvíz o jazykoch a v jazykoch, vďaka ktorému môžu v stánku Európskej komisie a SAAIC - národnej agentúry Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu získať cenu. Zároveň dnes vyhlásia víťazov súťaže o najlepší cudzojazyčný komiks a Prelož a zaspievaj, ktorí postúpili do finále.

EDJ 2016 sa z iniciatívy Rady Európy oslavuje každoročne v septembri od roku 2001. V Európskej únii sa používa 24 úradných jazykov a viac ako 60 regionálnych, alebo menšinových jazykov. Pri príležitosti EDJ sa v Európe koná celá škála rôznych podujatí: aktivity pre deti, televízne a rozhlasové programy, vyučovanie jazykov a konferencie.