Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Európsky deň jazykov si pripomenú v Trnave na Trojičnom námestí

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Záujemcovia sa budú môcť hravou formou zoznámiť s viac ako desiatimi jazykmi sveta, nebude chýbať ani japončina, latinčina a starogrécky jazyk, esperanto, slovenská posunková reč a programovací jazyk.

Trnava 24. septembra (TASR) - Angličtina, nemčina, španielčina, francúzština, írčina či ukrajinčina budú v utorok (26. 9.) znieť v Trnave na Trojičnom námestí v rámci Európskeho dňa jazykov. Pripravuje ho opäť pre žiakov základných a stredných škôl i verejnosť Pedagogická fakulta (PdF) Trnavskej univerzity v spolupráci s mestom Trnava. Informovala o tom dekanka fakulty Viera Peterková.

Záujemcovia sa budú môcť hravou formou zoznámiť s viac ako desiatimi jazykmi sveta, nebude chýbať ani japončina, latinčina a starogrécky jazyk, esperanto, slovenská posunková reč a programovací jazyk. Úlohou okrem iného bude plniť v jednotlivých stánkoch úlohy, za ktoré dostanú pečiatky do pasu. Po získaní stanoveného počtu pečiatok si budú môcť vybrať malú odmenu.

Na príprave participoval program Európskej únie na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe Erasmus+. Európsky deň jazykov, ktorý vznikol z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu, sa už tradične oslavuje 26. septembra vo všetkých krajinách Európy. Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. V Európe sa rozpráva zhruba 225 jazykmi, ktoré tvoria len tri percentá zo všetkých jazykov na svete.