Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Exekútor dnes zablokoval účty mesta Martin

Andrej Hrnčiar Foto: TASR/Martin Baumann

Primátor Martina na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva informoval, že mesto požiadalo ministerstvo financií o nútenú správu

Martin 10. marca (TASR) – Exekútor dnes zablokoval účty mesta Martin. TASR to potvrdil primátor Martina Andrej Hrnčiar.

"Z toho vyplýva, že nemôžeme narábať so žiadnymi finančnými prostriedkami, nemôžeme tankovať pohonné látky do služobných áut. Je to tlak na to, aby sme podnikli nejaké kroky. A my sme podnikli kroky, zajtra (11. 3.) bude vládny audit a predpokladám, že v dohľadnej dobe bude zavedená nútená správa. Tam už potom ide o iný režim," povedal Hrnčiar.

Primátor Martina na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MZ) informoval, že mesto požiadalo ministerstvo financií o nútenú správu. Za prehratý súdny spor v kauze Lyžiarskeho strediska Martinské hole totiž musí zaplatiť firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka viac ako 8,6 milióna eur.

Po doručení uznesenia Najvyššieho súdu (NS) SR o odmietnutí mimoriadneho dovolania, ktoré podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár v prospech mesta Martin, sa vedenie mesta stretlo s predstaviteľmi ministerstva financií. "Snažíme sa urobiť všetky kroky, aby bol dosah pre obyvateľov mesta čo najmenej negatívny a aby sme v prvom rade ochránili strategický majetok mesta. To je majetok Turčianskej vodárenskej spoločnosti a firiem, kde má mesto Martin majetkovú účasť," uviedol primátor.

"Vnímam to ako veľkú nespravodlivosť a odraz stavu slovenskej justície. Mesto Martin malo vyhratý súdny spor a bývalé vedenie Generálnej prokuratúry mimoriadnym opravným prostriedkom v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti zvrátilo celú situáciu. Až tak, že sa spor opäť otvoril a mesto Martin tento spor prehralo. Aj súčasný generálny prokurátor sa stotožnil s naším názorom, že išlo o nezákonný postup. Podal mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora na NS, ktorý ho však po niekoľkých mesiacoch odmietol," dodal Hrnčiar.

Mesto Martin bude podľa neho pokračovať v boji. "Pretože túto nespravodlivosť spôsobila štátna inštitúcia, ktorou Generálna prokuratúra je. Obrátili sme sa aj na Ústavný súd. Pôjdeme aj na Európsky súd pre ľudské práva do Štrasburgu, ktorý už vydal niekoľko judikátov, že mimoriadne opravné prostriedky v obchodných kauzách, a konkrétne sa to týkalo Slovenskej republiky, sú nezákonné. Sme pripravení súdiť sa so Slovenskou republikou vtedy, keď vyčerpáme všetky zákonné možnosti," zdôraznil martinský primátor.

Právnik Peter Kubík očakáva, že Martin "racionálne" vyhodnotí súčasný právny stav a začne svoj dlh dobrovoľne plniť. "Trvám na tom, aby bola pohľadávka uhradená tak, ako bola právoplatnými a vykonateľnými rozhodnutiami súdov priznaná. Podľa môjho názoru je ďalšie odkladanie problému pre mesto drahé, škodlivé a spôsobilé škody ešte zvýšiť," informoval Kubík.

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2015 v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, a zároveň požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát NS 19. júna.

Za bývalého primátora Stanislava Bernáta malo mesto Martin v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún (3,42 milióna eur).