Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Exolympionika vinia z násilia na deťoch, ten hovorí o klamstve

ilustračné foto Foto: TASR/Ďurník

Podľa šéfa školského odboru Mestského úradu v Považskej Bystrici Jozefa Bielika, školská inšpekcia potvrdila, že konania Malovca neboli v súlade s pedagogickými postupmi.

Považská Bystrica 2. októbra (TASR) – Bývalý československý atletický reprezentant a účastník moskovskej olympiády Dušan Malovec sa mal ako učiteľ telocviku v Základnej škole Rozkvet v Považskej Bystrici správať hrubo k žiakom, nadávať im a dokonca ich fyzicky napádať. Jeho konanie údajne kryla riaditeľka školy. Rada školy schválila jej odvolanie z funkcie, svoj návrh adresovala ešte koncom minulého školského roka primátorovi mesta. Malovec, ktorý už učí v inej škole v meste, všetky obvinenia odmieta. Tvrdí, že ide o cielenú diskreditáciu jeho i riaditeľky školy.

"Riaditeľka školy Zuzana Veverková neriešila priestupky svojho zamestnanca i napriek tomu, že Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) ich vyhodnotila ako opodstatnené, neberie do úvahy požiadavky a pripomienky rodičov, jej správanie sa prejavuje zastrašovaním, psychickým nátlakom, znižovaním dôstojnosti a výrazným uprednostňovaním niektorých zamestnancov," uvádza sa okrem iného v zdôvodnení návrhu na odvolanie. Podľa zápisníc zo zasadnutia Rady školy mali byť "obeťou" učiteľovho hrubého konania aj ďalší žiaci.

Podľa Márie Pastuchovej mal jej syn problémy s učiteľom telocviku už v decembri minulého roku, kedy fyzicky napadol jej syna. Najskôr to riešila s riaditeľkou školy, ktorá matke sľúbila, že sa už nič také nestane. "Po polroku sa to zopakovalo, učiteľ sa synovi dokonca vyhrážal, že si ho vonku počká, následne ho urážal a ponižoval. Oznámila som to najskôr vedúcemu odboru školstva na mestskom úrade a potom aj na Štátnej školskej inšpekcii v Trenčíne," povedala Pastuchová s tým, že podala aj oficiálnu písomnú sťažnosť.

Riaditeľka školy podľa nej riešila incidenty na telocviku v triedach medzi šiestakmi, neskôr zriadila päťčlennú komisiu, ktorá žiakov vypočúvala individuálne v kancelárii riaditeľky. "Môjho chlapca vypočúvali hodinu a pol, bez triedneho učiteľa a rodičov a dokonca 11-ročný chlapec musel podpísať svoju výpoveď. Syn tam začal kolabovať, bolo mu zle, bol psychicky na dne. Načo tam sedela psychologička, keď nezasiahla?" pýta sa Pastuchová s tým, že jednoznačne kryla učiteľa.

"Sťažnosti som riešila v zmysle zákona, súčasne ich riešila aj štátna školská inšpekcia. Po každom šetrení boli prijaté závery a opatrenia, ktoré som splnila. Pán Malovec u nás už nepracuje a určite odmietam tvrdenia, že som ho kryla, alebo podporovala šikanu. Odmietam pojem vypočúvanie žiakov. Pri rozhovore s deťmi bol prítomný psychológ a výchovný poradca," zdôraznila riaditeľka školy Zuzana Veverková. Podpis šiestaka pod "záznamom z pohovoru" zdôvodnila potrebou vedenia školy mať k dispozícii podklady, že sa prípadu venovali.

"Je to klamstvo a výmysel úplne od začiatku. Boli do toho zatiahnuté deti svojimi rodičmi a celým cieľom toho všetkého je odvolanie riaditeľky školy. V škole sú tri osoby, ktoré sú proti riaditeľke a použili takéto špinavosti, ktoré vychádzajú najavo. Mňa do toho zatiahli preto, že som mal ako telocvikár plný úväzok a výsledky, kým ostatní to nemali. Zo školy som odišiel na vlastnú žiadosť, aby som predišiel ďalším pokusom diskreditovať ma," priblížil Malovec s tým, že po medializácii sa bude domáhať pravdy právnou cestou.

Podľa šéfa školského odboru Mestského úradu v Považskej Bystrici Jozefa Bielika, školská inšpekcia potvrdila, že konania Malovca neboli v súlade s pedagogickými postupmi. "Viem, že pre túto kauzu odišiel zo školy. Na pani riaditeľku máme od rady školy návrh na odvolanie. Je to v štádiu riešenia a preskúmavania," uzavrel Bielik.