Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Exstarosta Hermanoviec stojí pred súdom, vysvetľuje množstvo pôžičiek

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa obžaloby spreneveril približne 310.000 eur.

Prešov 21. novembra (TASR) – Na Okresnom súde v Prešove pokračovalo dnes pojednávanie s bývalým starostom obce Hermanovce v okrese Prešov Eduardom G., ktorý je obžalovaný zo sprenevery, podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Podľa obžaloby spreneveril približne 310.000 eur. V mene obce uzatváral pôžičky bez schválenia v obecnom zastupiteľstve, vyberal obecné peniaze a nevyúčtoval zálohy. Požičiaval si peniaze aj od súkromných osôb, ktorým povedal, že ich použije v prospech obce.

Proces sa začal vo štvrtok (20.11.) a exstarosta sa aj dnes na súde vyjadroval tak, že peniaze si požičiaval preto, aby obec dostal z finančných ťažkostí, a plánuje ich vrátiť. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

Počas dnešnej výpovede vysvetľoval najmä to, kedy dostal od obecných poslancov všeobecný súhlas na získavanie pôžičiek a aj to, aký bol stav hospodárenia obce v roku 2010, keď si zobral prvú doteraz nesplatenú pôžičku. Obžalovaný sa vyjadril, že poslanci s jeho nápadom požičať si od firiem, ktoré pôsobia v Hermanovciach, súhlasili na neoficiálnom stretnutí po zasadnutí zastupiteľstva, kde neschválili úver pre obec vo výške 20.000 eur. Podľa bývalého starostu tak urobili preto, že nechceli, aby mala obec oficiálne dlžoby, keďže v podobnom stave bola pred ich nástupom do funkcií.

Eduard G. tvrdí, že Hermanovce sa dostali do finančných problémov po tom, ako príjmy z podielových daní klesli počas niekoľkých mesiacov v prvej polovici roka 2010 v priemere aj o 20.000 eur mesačne. Niekoľkokrát vyhlásil, že nikoho nechcel uviesť do omylu a nesúhlasí ani so znaleckým posudkom o stave financií v obci, s ktorým ho konfrontoval prokurátor. V budúcnosti vraj bude žiadať o nový posudok. V posudku sa totiž podľa prokurátora uvádza aj to, že jedna z prvých pôžičiek, ktorú zobral od riaditeľa miestnej školy vo výške 10.000 eur, nebola zaúčtovaná v obecných účtovných dokladoch a nebola ani vložená na bankové účty obce.

Pojednávanie malo pokračovať popoludní po tom, čo sudca vyrieši iné pracovné záležitosti, no obžalovaný požiadal o jeho odročenie, pretože sa necítil dobre. Sudca jeho žiadosti vyhovel a odročil pojednávanie na 29. januára 2015. Vtedy by mohlo pokračovať vypočúvanie obžalovaného. Na vypočutie poškodených, ktoré by mohlo nasledovať hneď potom, budú podľa sudcu potrebné aj dva dni.

Prípad nezákonného nakladania s obecnými peniazmi v obci Hermanovce sa prevalil v decembri 2011, keď sa bývalý starosta Eduard G. pod tlakom dôkazov zo strany poslancov a na základe správy hlavného kontrolóra obce vzdal svojej funkcie.