Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Farmársky deň v Banskej Bystrici upozornil na hodnotu vidieka

Farmársky deň v Banskej Bystrici. FOTO TASR/Ján Siman

Návštevníci mohli ochutnať miestne vidiecke produkty, tradičné jedlá a špeciality.

Banská Bystrica 28. apríla (TASR) - Upozorniť na hodnotu vidieka sa rozhodli organizátori regionálneho Farmárskeho dňa v Banskej Bystrici. Ako pre TASR povedal riaditeľ organizátorskej Strednej odbornej školy (SOŠ) Pavel Fiľo, Banskobystrický kraj je najvidieckejším na Slovensku, avšak ľudia ešte stále nepoznajú skutočnú hodnotu vidieka.

Do areálu SOŠ pod Bánošom v Banskej Bystrici prišlo v sobotu 27. apríla predviesť tradičné jedlá a špeciality približne 20 producentov a predstavilo sa aj 30 remeselníkov. "Sme najvidieckejším krajom na Slovensku a jeden z najvidieckejších regiónov v Európe. Ibaže vidiek si musíme pestovať a pritom si musíme uvedomiť skutočnú hodnotu krajiny. Fabriky, ktoré tu dnes fungujú, časom odídu, tak ako sa to stalo aj v minulosti. To, čo tu zostáva a je trvalé, je pôda. Preto dnes napríklad hovoríme, že jahňacina je najzdravšie mäso a ovce nám navyše pomáhajú ekologicky udržiavať kraj. O tom je Farmársky deň v Banskej Bystrici," uviedol Fiľo.

Primátor verí, že z nápadu vznikne tradícia

Návštevníci Farmárskeho dňa v Banskej Bystrici pri nakupovaní v jednotlivých stánkoch využívali špeciálnu menu, ako platidlo používali takzvané bánoše. "Keď už otvárame chotár, zaviedli sme aj špeciálnu menu. V skutočnosti je to však o tom, že chceme našich remeselníkov ušetriť od krutosti administratívy. My, ako organizátori, miestnu menu registrujeme a následne to spoločne dávame do poriadku aj z hľadiska daní," vysvetlil riaditeľ SOŠ.

Baraninu, ale aj ďalšie originálne produkty, prišiel ochutnať aj primátor Banskej Bystrice Peter Gogola. "Je to nápad, ktorý ma úprimne teší a verím, že z toho vznikne tradícia. Sásová je sídlisko, kde dnes žije 20 000 obyvateľov a aj v minulosti bolo spájané s vychytenými regionálnymi produktmi. Napríklad sásovské zavárané uhorky boli porovnateľné so znojemskými. Ak niekto tvrdí, že do mesta farmársky deň nepatrí, ja tvrdím, že to nie je pravda. Náš cestovný ruch zakladáme práve na jedinečných lokálnych produktoch, ktoré ľudia nikde inde nenájdu. Či sú to syry, pivo alebo v minulosti legendárne bystrické slivky a výrobky z nich," dodal Gogola.