Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Folkloristi zo Zborova nad Bystricou oživia fašiangy v Čadci

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Na túto zábavu chodievali s obľubou staré gazdiné, ktoré tancovali na široko cez celú krčmu od kúta do kúta, aby sa im urodil ľan a natkali z neho široké kusy plátna.

Čadca 22. februára (TASR) – Tradičný fašiangový sprievod mestom Čadca pripraví v utorok 28. februára 2017 folklórna skupina zo Zborova nad Bystricou. TASR o tom informovala hlavná lektorka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková.

Doplnila, že sprievod začne o 14. hodine pred Kysuckým múzeom v Čadci, pôjde smerom k obchodnému domu Tempo, cez Matičné námestie, pokračovať bude smerom ku Kysuckej knižnici cez Palárikovu ulicu, k mestskému úradu a svoje účinkovanie ukončí pred Kysuckým múzeom. "Fašiangové obdobie sa začína od Troch kráľov a končí sa v utorok, deň pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína obdobie 40-dňového pôstu bez zábav, tancovačiek a svadieb. Fašiangové obdobie vyvrcholí tradičným fašiangovým sprievodom masiek a symbolickým pochovávaním basy," uviedla Hnidková.

Pred popolcovou stredou sa podľa nej tancovalo od nedele obeda do utorka polnoci. "Zábavy sa konali v miestnych krčmách. Muziku platil krčmár, nakoľko mal z toho zisk. Celodenné tancovanie sa striedalo s jedením. Každý priniesol niečo na občerstvenie. Gazdiné si odskočili domov obriadiť dobytok a opäť pokračovali v zábave. Na túto zábavu chodievali s obľubou staré gazdiné, ktoré tancovali na široko cez celú krčmu od kúta do kúta, aby sa im urodil ľan a natkali z neho široké kusy plátna. Na Fašiangový utorok sa varila kapusta so slaninou. Slanina sa volala 'Ftorková šprka'. Kapusta sa zjedla a slaninu si odkladali na liečenie. Prikladali ju počas roka na rany a potierali ňou vyrážky," dodala hlavná lektorka Kysuckého múzea.