Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Fašiangové tradície začínajú na Spiši opäť ožívať

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Jeden z najznámejších fašiangových sprievodov na Spiši sa každoročne koná v obci Oľšavica.

Spišská Nová Ves 20. februára (TASR) – Fašiangové tradície začínajú na území Spiša opäť po rokoch ožívať. Ako uviedol pre TASR Peter Horváth zo Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi, ktorý sa zaoberá oblasťou folklóru, zborovým spevom a menšinovou kultúrou, fašiangy oslavujú na Spiši najmä v obci Oľšavica v Levočskom okrese, ale aj v Harichovciach a Poráči v okrese Spišská Nová Ves.

Fašiangy sú obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Nie je to vždy rovnako dlhé obdobie, pretože závisí od Veľkej noci, ktorá je pohyblivý sviatok. Pre fašiangové obdobie sú typické najmä fašiangové sprievody, ktoré sa rokmi začali postupne vytrácať. Ako uviedol Horváth, vo viacerých obciach na Spiši sa dodnes zachovali. Fašiangové sprievody a obchôdzky sú známe napríklad pre malú obec Brutovce či pre Torysky v okrese Levoča. V mnohých obciach sú fašiangové zvyky spojené s obchôdzkou ľudí v maskách aj so živou folklórnou hudbou. Práve folklórne súbory sa v mnohých prípadoch stávajú hlavnými organizátormi tejto tradície.

Jeden z najznámejších fašiangových sprievodov na Spiši sa každoročne koná v obci Oľšavica. "Sprievod v maskách chodí po dedine a zbiera napríklad klobásy či vajíčka. Potraviny, ktoré počas dňa pozbierajú, použijú večer v kultúrnom dome, kde sa koná zábava. Je to udalosť pre celú obec," priblížil Horváth. Podľa jeho slov sa s týmto sviatkom viaže aj pochovávanie basy. Tento zvyk je charakteristický napríklad pre obec Vojkovce v okrese Spišská Nová Ves.

V regióne sa fašiangové tradície zachovávajú aj v lyžiarskom stredisku Plejsy v Krompachoch, kde sa každoročne konajú Pankuškové fašiangy. Slávnosti sa nesú v znamení pankušiek, ktoré sú svojím pomenovaním typické pre tento región. "Je to koláč z kysnutého cesta s lekvárom. Pankušky sú vlastne šišky," uzavrel Horváth.