Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kežmarok sa stáva digitálnym mestom 3. tisícročia, tvrdí primátor

Na snímke primátor Kežmarku Ján Ferenčák (vpravo) počas predstavenia projektu digitalizácie mesta Kežmarok v Kežmarku 29. februára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ján Ferenčák to uviedol pri príležitosti predstavenia nového projektu.

Kežmarok 29. februára (TASR) – Vedenie mesta Kežmarok predstavilo pilotný projekt digitalizácie verejnej správy, optickej siete a aplikácie jednotnej ekonomiky.

Podľa kežmarského primátora Jána Ferenčáka sa v tomto systéme nachádza 18 organizácií, ide predovšetkým o matriku, stavebný úrad a mestské školy. „Systém nám zjednodušuje prácu a od utorka (1.3.) sa Kežmarok stáva digitálnym mestom 3. tisícročia, pretože budeme rýchlosťou informácií v popredí,“ uviedol primátor mesta. Podľa neho systém umožní získať aktuálne informácie kdekoľvek na svete. „Celkové náklady na štyri roky dopredu vyšli mesto na 200.000 eur, pričom ročná prevádzka bude mesto stáť zhruba 7000 eur,“ informoval Ferenčák.

Kežmarský primátor sa inšpiroval pri tomto projekte vo verejnej správe. Od 1. januára 2016 fungoval systém v skúšobnej prevádzke a od utorka 1. marca vstúpi do ostrej prevádzky. "Za výhody projektu považujem najmä zníženie rizík spojených s prevádzkou služieb, ale aj náklady na prevádzku,“ uviedol Martin Valluš z firmy Cora Geo, s.r.o., ktorá sa postarala o technickú stránku projektu.

Podľa predsedu NR SR Petra Pellegriniho, ktorý nad projektom prevzal záštitu, neexistuje na Slovensku mesto, ktoré by malo takto prepracovaný systém. „Bol by som rád, keby aj ostatné mestá a obce Slovenska takto postupne konsolidovali infraštruktúru, aby sa snažili takto jednotne napájať svoje organizácie na ekonomické a iné systémy. Kežmarok je v tomto prvá lastovička a dúfam, že takto budú postupovať aj ostatné samosprávy,“ dodal Pellegrini.