Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Festival heligonkárov v Seredi prilákal priaznivcov ľudovej hudby

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predstavili sa na ňom desiatky muzikantov zo siedmich regiónov Slovenska, Česka a Moravy. O jubilejný 5.ročník festivalu bol veľký záujem. Všetky lístky boli už niekoľko dní pred festivalom vypredané.

Sereď 12. mája (TASR) - V Dome kultúry v Seredi sa dnes uskutočnil Festival heligonkárov. Predstavili sa na ňom desiatky muzikantov zo siedmich regiónov Slovenska, Česka a Moravy. TASR o tom informoval hlavný organizátor podujatia Ladislav Skuben.

"O jubilejný piaty ročník festivalu bol veľký záujem. Ako v predchádzajúcich rokoch, aj tentoraz vystupovali heligonkári pred plnou sálou, všetky lístky boli už niekoľko dní pred festivalom vypredané," povedal Skuben. Hru popredných heligonkárov doplnili prekrásne spevy samotných hudobníkov a ženskej speváckej skupiny. Naďalej sa zachovala tradícia, že všetci účinkujúci vystupovali v krojoch svojho regiónu a prezentovali aj jeho piesne.


Čo je heligónka?

Heligónka je jeden z najobľúbenejších ľudových nástrojov. O jej pôvode kolujú rôzne historky a o to, kde je jej pravá kolíska, sa medzi sebou prú Rakúšania, Nemci aj Česi. Slováci sa do tohto sporu nemiešajú i keď v niektorých historických prameňoch sa našli zmienky o výskyte niečoho ako jednoradová harmonika na Horných Uhrách už v období Jánošíka. Vo všeobecnosti sa mnohé dokumenty časom postrácali, konkrétne fakty upadli do zabudnutia, a preto sa vychádza z toho, čo zostalo, alebo jednoducho z toho, čo sa momentálne považuje za pravdivejšiu pravdu.