Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

VIDEO: Folklórny festival pod Poľanou prilákal tisíce ľudí

Na snímke mladý účastník 52. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve 8. júla 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Celý tohtoročný festival sa podľa hovorkyne Detvy niesol v duchu ďakovania.

Detva 9. júla (TASR) - Slávnostnou záverečnou zvučkou dnes v Detve ukončili 52. ročník festivalu Folklórne slávnosti pod Poľanou. Festival, ktorý je venovaný slovenskej kultúre žitej na Slovensku, ale aj Slovákmi v zahraničí, prilákal pod Poľanu tisícky návštevníkov.

"Medzi novinky z prínosu Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí patril nový objekt v areáli Krajanského dvora tzv. Zvonica. Jej architektúra ukazuje do neba, čo naznačuje, že súčasťou slovenskej kultúry a tradícií bol vždy aj duchovný rozmer," uviedla hovorkyňa mesta Detva Zuzana Juhaniaková s tým, že budovu slávnostne inaugurovali práve počas festivalu.



"Tohtoročná 44. Krajanská nedeľa s názvom Masky a maškary v ľudovej kultúre bola úspešnou, zaujímavou novinkou a pútačom. Oceneným zo strany návštevníkov bolo aj sprievodné podujatie Mladuchy," podotkla Juhaniaková s tým, že išlo o prehliadku tradičných svadobných krojov.

V sprievode, ktorý išiel mestom dnes predpoludním, sa predstavilo 64 párov mladúch so svojimi ženíchmi z rôznych obcí Slovenska, ale aj zo zahraničia. Podľa Juhaniakovej zaujala mladucha zo srbskej Vojvodiny, ale aj ďalšie nevesty, ktoré sa predviedli v krojoch rôznych farieb. Páry sa predstavili aj v záverečnom programe slávností.

Záujem o toto sprievodné podujatie bol podľa Juhaniakovej obrovský, organizátori hovoria, že prišlo približne 1000 áut. "Bola to pre nás nová organizačná výzva, ale zvládli sme ju a veľmi sa tešíme, že podujatie návštevníkov tohtoročného festivalu zaujalo a radi by sme ho zopakovali aj na budúci rok," zhodnotila hovorkyňa.

FS Hriňovčan na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou


S úspechom sa stretol aj sobotňajší (8.7.) večerný program, ktorý patril jubilantom. "Obrovský potlesk v areáli prírodného amfiteátra pod Poľanou zožal jubilujúci súbor Hriňovčan, jubilujúci Folklórny súbor Urpín a Folklórna skupina Očovan," dodala Juhaniaková.

Otvárací program Rodní spod Poľany, ktorý sa konal v piatok 7. júla, organizátori venovali svojmu rodákovi, národnému umelcovi, profesorovi Štefanovi Nosáľovi. Poďakovanie za všetkých mu vzdal jeden z duchovných otcov festivalu a zároveň umelecký vedúci folklórneho súboru Partizán zo Slovenskej Ľupče Igor Kovačovič.

FS Urpín na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou


Celý tohtoročný festival sa podľa hovorkyne Detvy niesol v duchu ďakovania. "Nielen národnému umelcovi Štefanovi Nosáľovi, divákom za návštevnosť, rešpektovanie organizačných pokynov, ale aj nebu, lebo počasie festivalu prialo," dodala Juhaniaková.