Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Festival Ruiny II je zameraný na hudbu, výtvarné umenie i históriu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasťou programu je i beseda s historikmi Jozefom Puntigánom a Máriou Adamovou o priemyselnej histórii Lučenca.

Lučenec 21. apríla (TASR) – Hudbu, vizuálny program i besedu s historikmi prinesie kultúrny festival Ruiny II, ktorý sa bude konať 13. mája od 17.00 h v priestoroch Rakottyaiho vily v Lučenci. Podľa slov organizátorov je cieľom podujatia priniesť do regiónov čo najviac kvalitnej kultúry.

„Hlavným hudobným hosťom je trio Davida Dorůžku, ktoré predstaví svoj nový album Autumn Tales v podaní intímneho koncertu v schátranej secesnej obývačke. Špeciálne pre toto podujatie vzniká i hudobná kompozícia z pera Markéty Huskovej. O výtvarnú inštaláciu, navrhnutú pre konkrétny priestor Rakottyaiho vily, sa postará Kristína Kandriková a zborovú skladbu odspieva zmiešaný zbor z Rimavskej Soboty,“ priblížila program podujatia Alexandra Galambová z organizačného štábu. Dodala, že jeho súčasťou je i beseda s historikmi Jozefom Puntigánom a Máriou Adamovou o priemyselnej histórii Lučenca.



Prvý cyklus festivalu Ruiny sa konal minulý rok v Prónayho kaštieli v Lučenci. Hlavným hudobným hosťom bol slovenský skladateľ, gitarista a producent Dávid Kollár. Okrem neho sa medzi hudobnými hosťami predviedli David Petráš s grafickými partitúrami Kataríny Škamlovej a duo Jána Fialu so Štefanom Szabóom. Súčasťou programu bol voľný prístup do väčšiny miestností v kaštieli, v ktorých steny ožili výtvarnými, fotografickými a multimediálnymi inštaláciami z produkcie mladých slovenských autorov.