Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Festival SlavCon 2014 sa ponesie v znamení drakov a bájnych tvorov

Tanec draka Foto: TASR/AP Photo

Hviezdou festivalu je tento rok predstaviteľ slovenskej sci-fi Jozef Žarnay, ktorý bude rozprávať o svojej tvorbe aj o fantastike na Slovensku.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Bratislavská Iuventa sa počas tohto víkendu zaplní fanúšikmi histórie, literatúry, fantastiky a popkultúry. Budova na Karloveskej ulici 64 bude od 25. do 27. apríla dejiskom 8. ročníka festivalu SlavCon, ktorý ponúkne program plný prednášok, vystúpení, interaktívnych workshopov, súťaží a diskusií. Témou aktuálneho ročníka sú Draci, vlci a bájne tvory.

Hviezdou festivalu je tento rok predstaviteľ slovenskej sci-fi Jozef Žarnay, ktorý bude rozprávať o svojej tvorbe aj o fantastike na Slovensku. Juraj Červenák na SlavCone pokrstí svoju knihu Sekera z bronzu, rúno zo zlata. Steampunkový satirický epos Škoricovník zas predstavia autori s krstným otcom Jurajom Kemkom. Podujatie poctí svojou návštevou aj najznámejší český dizajnér hier Vláďa Chvátil.

"Obľúbenou súčasťou festivalu je aj programové pásmo Víkend na Rokforte, počas ktorého sa fanúšikovia Harryho Pottera stanú súčasťou jednej zo štyroch fakúlt, zbierajú body, zúčastňujú sa na vyučovaní či hrajú metlobal," uviedla pre TASR PR koordinátorka festivalu Veronika Frankovská s tým, že v jeho sprievodnom programe nebude chýbať historický tábor, ohňová šou, lukostrelecký turnaj, herňa spoločenských hier či komiksová čitáreň.

SlavCon vznikol v roku 2006 ako dobrovoľnícky projekt občianskeho združenia Spoločenstvo Tolkiena, v roku 2011 sa k organizácii podujatia pridalo aj OZ Sci-Fi Guide. Do prípravy festivalu sa zapája množstvo mladých ľudí, pre ktorých je odmenou len voľný vstup na festival a víkend, ktorý si naplno užijú.

Trojdňové podujatie štartuje v piatok 25. apríla o 15.00 hodine. Program a ďalšie informácie o festivale nájdu záujemcovia na www.slavcon.sk.