Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Festival vedy sa začal v hlavnom meste zaujímavými prezentáciami

Nočný Festival vedy v hlavnom meste bude až na štyroch miestach. V Avion Shopping Parku, Slovenskom národnom múzeu, Detskom múzeu SNM. Po prvý raz aj v priestoroch Starej tržnice v centre Bratislavy.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Tohtoročný Festival vedy - Noc výskumníkov 2012 sa nesie pod heslom Veda je život. Slovenskí vedci a výskumníci dnes prezentujú vedu v rôznych formách a variáciách s cieľom ukázať, že veda a jej výsledky sú všade okolo nás. Do projektu sú zapojené špičkové ústavy SAV, najväčšie slovenské univerzity, ako aj inovatívne firmy realizujúce výskum a vývoj na Slovensku.

Nočný Festival vedy v hlavnom meste bude až na štyroch miestach. V Avion Shopping Parku, Slovenskom národnom múzeu, Detskom múzeu SNM. Po prvý raz aj v priestoroch Starej tržnice v centre Bratislavy. Prezentácia sa tu začala o 16.00 h a potrvá do druhej hodiny po polnoci. Špičkoví slovenskí vedci predvedú vyše 30 prezentácií. „Výsledky práce vedcov a výskumníkov sú prezentované širokej verejnosti, ktorá by za normálnych okolností možno nemala príležitosť sa s nimi oboznámiť a rozšíriť svoje obzory. V tom vidím najväčší prínos tejto akcie,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Akciu koordinuje občianske združenie Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, spoluorganizátormi sú Slovenská akadémia vied a portál EurActiv.sk. Tento rok sa koná v piatich mestách na Slovensku, v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v Tatranskej Lomnici. Dovedna sa predstaví v piatich mestách a 10 lokalitách približne 1000 vedcov. Nad podujatím prevzali záštitu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, SAV, Bratislavský samosprávny kraj a hlavné mesto Bratislava.

Ide o celoeurópsky projekt, ktorý si na medzinárodnej scéne pripomína už 8. ročník. V SR ide o 6. ročník. Vlani sa do akcie zapojilo 33 štátov s účasťou vyše trištvrte milióna návštevníkov. Cieľom podujatia je priblížiť a spopularizovať vedu a výskum interaktívnym spôsobom priamo pred očami širokej verejnosti. Festival vedy chce osloviť širokú, predovšetkým laickú verejnosť od detí až po seniorov, v neposlednom rade chce motivovať a zvýšiť záujem žiakov a študentov o vedeckú kariéru.