Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Festival Vysoké hory prináša do mesta prírodu

Ilustračné foto Foto: TASR
Tatranská príroda Foto: Monika Kohanová/TASR

Siedmy ročník festivalu sľubuje horské filmy, fotografie a prednášky slovenských aj českých cestovateľov. Počas dvoch dní sa predstavia viacerí zaujímaví hostia.

Nitra 15. októbra (TASR) – Horské filmy a rôzne prezentácie od cestovateľov, horolezcov a filmárov zo Slovenska i Českej republiky prinesie aj tento rok filmový festival Vysoké hory Nitra. Dvojdňový program sa začne 23. novembra vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre. Organizátor podujatia Nitriansky horský spolok sľubuje bohatý program, ktorý bude okrem premietania filmov pozostávať aj z výstavy fotografií, z diskusií a ďalších sprievodných podujatí.

Hlavný program bude v sobotu 24. novembra a pozostáva zo štyroch blokov, v ktorých sa vystriedajú jednotlivé filmy a prezentácie hostí. „Sprievodnými festivalovými akciami sú výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry a tiež obľúbená tombola o hodnotné ceny.

V rámci festivalu sa uskutoční aj anketa Cena diváka. Jej doterajšími víťazmi sú osobnosti ako Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s Erikom Balážom, autori filmu „Strážca divočiny“, a Peter Hámor,“
uviedol jeden z organizátorov podujatia Radovan Baláž.

Tento rok sa bude konať už siedmy ročník festivalu. Podľa Baláža už predbežne potvrdili svoju účasť aj viaceré známe osobnosti.

Pavol Barabáš v Nitre uvedie svoj nový film Pygmejovia – Deti džungle. Úspešný dokumentarista, fotograf a environmentalista Tomáš Hulík sa predstaví s jeho filmom Cesty Slovenskom a výstavou veľkoformátových fotografií. „Účasť prisľúbil aj známy horolezec, publicista a spisovateľ Františka Kele, ktorý je považovaný za najaktívnejšieho slovenského cestovateľa 20. storočia. Do Nitry príde s prezentáciou nazvanou Polstoročie na cestách,“ doplnil Baláž.