Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Premiér ocenil tempo výstavby komplexu City Arena

Na snímke zľava splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis, predseda vlády SR Robert Fico a predseda predstavenstva City-Arena, a.s. Pavol Adamec počas kontrolného dňa výstavby novej futbalovej arény City Arena – Štadión Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok 14. augusta 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Premiér vyjadril spokojnosť nad tempom výstavby, ktoré je v zmysle harmonogramu a smeruje k tomu, že začiatkom septembra 2015 sa odohrá na štadióne prvý medzištátny zápas.

Trnava 14. augusta (TASR) – Doterajší priebeh prác na výstavbe City Areny - Štadióna Antona Malatinského v Trnave dnes ocenil počas kontrolného dňa premiér Robert Fico. V sprievode predsedu predstavenstva investorskej spoločnosti City-Arena, a. s., Pavla Adamca a spolu s ministrom školstva Petrom Pellegrinim, prezidentom Slovenského futbalového zväzu Jánom Kováčikom, splnomocnencom vlády pre mládež a šport Dušanom Galisom vyšiel na vrchné stupne rozostavanej južnej tribúny a z výšky zhruba 5. podlažia si prezrel stavenisko. Otestoval i sedačky, ktoré budú na tribúnach inštalované.

Premiér vyjadril spokojnosť nad tempom výstavby, ktoré je v zmysle harmonogramu a smeruje k tomu, že začiatkom septembra 2015 sa odohrá na štadióne prvý medzištátny zápas. Ocenil, že výstavba dáva pracovnú príležitosť zhruba 300 pracovníkom denne, v záverečných fázach by to malo byť 500 až 1000 ľudí. Je rád, povedal, že spoločný projekt vlády a futbalového zväzu na podporu rekonštrukcie spolu 21 štadiónov na Slovensku má v Trnave takúto podobu. Bude to podľa neho top futbalový stánok, miesto, ktoré v spojení s obchodným a kultúrnym centrom kultivuje návštevníka.

Podľa Adamca je v súčasnosti preinvestovaných celkovo 12,5 milióna eur, zemné práce a zakladanie sú na 93 percentách rozostavanosti, športová časť je na 45 percentách a komerčná na 42 percentách rozostavanosti. Do polovice júla sa prestavalo 140.000 m3 zeminy, použilo 13.000 m3 betónu, 2000 ton zemnej výstuže a 3600 m3 prefabrikátových konštrukcií. Betónové výstuže, použité pri zemných prácach a zakladaní dosiahli doteraz dĺžku spolu 1300 kilometrov, čo je podľa investora vzdialenosť do Ríma, odkiaľ má prísť na prvý slávnostný priateľský zápas klub Lazia Roma.



Myšlienka dostavať aj západnú tribúnu

Na snímke výstavba novej futbalovej arény City Arena – Štadión Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok 14. augusta 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Predseda predstavenstva City-Arena dodal, že v súčasnosti sa zaoberajú myšlienkou dostavať aj západnú tribúnu štadióna. Tú do projektu prestavby nezahrnuli, nakoľko ju mesto krátko predtým rekonštruovalo. "Realita je taká, že s jej súčasnou podobou bude štadión vyzerať nedostavaný. Chceli by sme, aby mala štandard troch ostatných. Tým by sa počet miest zvýšil z terajších 19.000 miest na 30.000," povedal Adamec. Dodal, že otázka je v štádiu úvah, ako aj zdroje financovania tejto stavby. Ak by sa realizovala, išlo by o 2. etapu výstavby štadióna.

Základný kameň komplexu City Arena poklopali v septembri 2013. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek UEFA a FIFA, súčasťou areálu bude dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. Celkové náklady sú okolo 72 miliónov eur. Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu na výstavbu štadióna prostriedky vo výške 13 miliónov eur, z tejto dotácie je nateraz vyčerpaných 2,5 milióna eur. Mesto Trnava predalo spoločnosti City-Arena 3,5 hektára svojich pozemkov pod štadiónom a v jeho blízkosti za jedno euro. Štadión Antona Malatinského investor po ukončení výstavby odovzdá späť do majetku mesta Trnava. Investor City-Arena, a. s., Trnava patrí do developerskej skupiny Euro Max Slovakia.