Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Štefánikova schopnosť biť sa s podmienkami bola obdivuhodná

Robert Fico zapaľuje jeden zo štyroch ohňov počas spomienkovej slávnosti na gen. M. R. Štefánika na Bradle Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 94. výročia tragickej smrti Štefánika to na Mohyle na Bradle pripomenul predseda vlády Robert Fico.

Brezová pod Bradlom 3. mája (TASR) – Slovenský národ prejde cez úskalia dejín len vtedy, ak sa nikdy nebude vzdávať. Milan Rastislav Štefánik premenil štúrovské "Neopúšťajme sa" na akčné a dynamické krédo – "Ja sa prebijem lebo sa prebiť chcem!". Na dnešnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 94. výročia tragickej smrti Štefánika to na Mohyle na Bradle pripomenul predseda vlády Robert Fico.

"Štefánikova schopnosť biť sa s podmienkami, do ktorých sa narodil a ktoré ho obmedzovali, bola obdivuhodná. Nenarodil sa pre porážku, ale pre zápas, aj prejavenú odvahu prebiť sa k víťazstvám. Stal sa príkladom, že sa dajú prekračovať hranice seba samého. Nebál sa odísť do sveta, aby sa uplatnil v Paríži a stal sa astronómom európskeho mena," zdôraznil premiér.

Ako dodal, aj po takmer storočí môže osloviť súčasnú generáciu. "Najmä pozitívnou tvrdohlavosťou. Keď si postavil nejakú ambíciu, išiel za ňou a nikdy nepovedal, že sa to nedá. Najmä dnes, keď plačeme a nariekame, možno by sme sa mali pozrieť späť a povedať si, čo museli ľudia dokázať, aby sa posnuli ďalej," uzavrel Fico.



Regionálna spomienková slávnosť pri príležitosti 94. výročia tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika sa začala už popoludní v jeho rodisku v obci Košariská. Pokračovala bohoslužbami a fakľovým pochodom z Košarísk na Bradlo a vyvrcholila zapálením vatier na všetkých štyroch svetových stranách mohyly. Okrem premiéra sa jej zúčastnili aj ďalší predstavitelia vlády - Dušan Čaplovič a Martin Glváč, zástupcovia ruskej, talianskej a francúzskej ambasády na Slovensku, poslanci NR SR, evanjelický biskup Milan Krivda, predstavitelia Armády SR, samospráv a spoločenských inštitúcii.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, minister obrany Martin Glváč, minister školstva Dušan Čaplovič a poslanec NRSR Jaroslav Baška počas spomienkovej slávnosti na gen. M. R. Štefánika na Bradle
Foto: TASR/Radovan Stoklasa