Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Fiľakovčania môžu ísť po oblievačke na hradnú Palócku Veľkú noc

Ilustračná snímka Foto: TASR - Andrej Galica

Jeho dvanásty ročník sa koná na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec.

Fiľakovo 17. apríla (TASR) - Veľkonočné tradície, ukážky ľudového umenia, koncerty a ďalšie atrakcie čakajú na návštevníkov podujatia Palócka Veľká noc, ktorého 12. ročník sa dnes od 10.30 h koná na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec.

„Návštevníci si môžu vyskúšať zhotovenie kraslíc rôznymi technikami, zdobenie medovníkov, výrobu šúpolienok a ľudových hudobných nástrojov. Bude pre nich pripravené tiež chodenie na chodúľoch, maľovanie na tvár, dobový kolotoč, skúšky šikovnosti, ale aj jazda na koni, lukostrelecká súťaž pre deti a na najmenších čaká rozprávkový kútik,“ uviedla pre TASR Andrea Illés Kósik, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Palócka Veľká noc je podľa jej slov sprevádzaná jarmokom v hradnom areáli i na Podhradskej ulici. V kultúrnom programe vystúpi hudobná kapela Góbé z Budapešti, folklórny súbor Dubkáčik z Buzitky a Podjavorská muzika zo Zvolenskej Slatiny. Predstaví sa tiež citarový súbor Rozmaring z Beliny a folklórny súbor Nádas z Farnej.

Sprievodnými programami sú stále expozície Hradného múzea vo Fiľakove a dočasná expozícia s názvom Od chmeľu k pivu v Bebekovej veži hradu. V rámci programu sa uskutoční aj krst knihy s názvom Novohrad z neba, v ktorej nechýbajú ani fotky Fiľakova.