Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

VIDEO: Na vežu kostola vo Fiľakove montujú nové ciferníky hodín

Na snímke výhľad na mesto z Fiľakovského hradu. Foto: TASR - Ján Siman

V tomto roku prešla kompletnou rekonštrukciou mechanika hodín a vyrobili nové ciferníky s ručičkami.

Fiľakovo 14. augusta (TASR) – Františkánsky kostol v centre Fiľakova na juhu okresu Lučenec bude mať po takmer trištvrte roku nové ciferníky vežových hodín. Hodiny pre ich rekonštrukciu ešte koncom minulej jesene odmontovali miestni františkáni, ktorí sú majiteľmi kostola. V tomto roku prešla kompletnou rekonštrukciou ich mechanika a vyrobili sa nové ciferníky s ručičkami.



Pri obnove hodín sa angažovala aj miestna samospráva, ktorá podľa slov primátora Attilu Agócsa pôsobila ako mediátor. „Sprostredkovali sme rokovania medzi františkánmi, pamiatkarmi a obyvateľmi, ktorí odmontovanie hodín vnímali dosť citlivo. Napokon sa nám podarilo dohodnúť aj stretnutie s miestnou spoločnosťou Thorma, ktorá sa podujala sponzorsky vyrobiť pre kostol nové smaltované ciferníky,“ vysvetlil primátor.

Ako dodal, podľa pôvodných plánov mali byť plechy ciferníkov iba natreté farbou. „Smaltovňa má však v našom meste vyše storočnú tradíciu. Tento materiál je spätý s mestom a predchádzajúce ciferníky boli tiež smaltové,“ podotkol Agócs.