Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Fiľakovo má na zimnú údržbu pripravené mechanizmy i materiál

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prvé sa budú odhŕňať najvýznamnejšie komunikácie v meste. Patria k nim prístupové cesty k železničnej a autobusovej stanici, komunikácie vedúce ku školám.

Fiľakovo 15. novembra (TASR) – Pripraveným plánom údržby miestnych komunikácií a plne vybaveným vozovým parkom disponujú pred začínajúcou zimnou sezónou Verejnoprospešné služby (VPS) Fiľakovo, ktoré v tomto meste na juhu okresu Lučenec zabezpečujú zimnú údržbu ciest. Podľa slov ich riaditeľa Tibora Tótha majú na nadchádzajúcu zimu pripravené dva traktory, jeden malotraktor, dve snehové frézy, tri nákladné sklápacie vozidlá a jeden nakladač.

„V areáli VPS je tiež nachystaných 15 ton inertného posypového materiálu a 1,5 tony posypovej soli. V pohotovosti budú počas zimy vždy minimálne štyria pracovníci,“ konkretizoval Tóth s tým, že miestne cesty sú rozdelené podľa dôležitosti do štyroch kategórií.

„Prvé sa budú odhŕňať najvýznamnejšie komunikácie v meste. Patria k nim prístupové cesty k železničnej a autobusovej stanici, komunikácie vedúce ku školám, či cesty nachádzajúce sa v kopcovitom teréne, ako aj križovatky a oblasti s vysokou koncentráciou obyvateľstva,“ objasnil riaditeľ. Medzi najfrekventovanejšie ulice v meste podľa jeho slov patria Hlavná a Biskupická ulica či Lučenská cesta. „Tie sú však štátnymi cestami, preto ich údržba pod správu VPS nespadá,“ dodal.

Cesty slúžiace na zásobovanie, poskytovanie služieb a komunikácie pri sídliskách a rodinných domoch budú pracovníci VPS podľa Tótha odhŕňať ako druhé v poradí. V tretej kategórii sa nachádzajú ostatné ulice so spevneným povrchom, vo štvrtej sú cesty s nespevneným povrchom.

Okrem bežnej zimnej údržby sú však vo VPS podľa ich riaditeľa pripravení aj na kalamitné situácie. „Počas nich vieme zmobilizovať aj 20 pracovníkov a celú situáciu skoordinovať s mestskou políciou a dobrovoľným hasičským zborom,“ zakončil Tóth.