Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Fiľakovský hrad navštívilo počas minulého roka takmer 21.000 turistov

Na snímke Bebekova veža Fiľakovského hradu. Foto: TASR - Branislav Caban

Približne 60 percent návštevníkov prišlo na hrad zo zahraničia, väčšinou z Maďarska.

Fiľakovo 21. marca (TASR) – Minuloročná turistická sezóna na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec bola rovnako úspešná ako rok predtým a počet návštevníkov v medziročnom porovnaní mierne stúpol. TASR to potvrdila riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, ktorá je podľa vlastných slov s priebehom a výsledkami turistickej sezóny na hrade spokojná.

"V roku 2015 nás navštívilo takmer 21.000 turistov. V porovnaní s rokom 2014 sme tak mali o 700 platiacich návštevníkov viac. Veľký záujem bol o podujatie Noc múzeí a galérií, na ktoré prišlo skoro 1600 ľudí," uviedla riaditeľka s tým, že na hrade sa konali aj rôzne iné verejné a súkromné podujatia či koncerty, ktoré spestrili kultúrny život mesta.

Približne 60 percent návštevníkov, podľa jej slov, prišlo na hrad zo zahraničia, väčšinou z Maďarska. "Máme dobrú spoluprácu s maďarskými cestovnými kanceláriami, ktoré pravidelne zorganizujú poznávacie zájazdy zamerané na slovenské mestá. Tohto roku sme oslovili aj slovenské cestovné kancelárie a navrhli im spoluprácu. Na území Novohradu je veľa turisticky atraktívnych lokalít, ktoré sme tiež zahrnuli do nášho 'reklamného balíčka', aby videli, že sa sem oplatí posielať turistov," vysvetlila Tittonová.

Dodala, že minulý rok sa im podarilo ukončiť archeologický výskum na dolnom hrade, ktorého výsledky prezentovali v rámci dočasnej expozície. "Vlani sme rozbehli aj sprievodné atraktivity pre deti, dali sme im vyrobiť repliky zbraní a kópie dobového odevu, v ktorom sa môžu vyfotografovať," načrtla riaditeľka, podľa ktorej majú na hrad a súvisiace aktivity dobrú odozvu z viacerých strán.

"Jednak je to na sociálnych sieťach v podobe fotografií, videí a pozitívnych statusov. Na druhej strane však pociťujeme aj spokojnosť už spomínaných cestovných agentúr, keďže nám pravidelne posielajú návštevníkov," zakončila.