Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Vranov nad Topľou podporí svojpomocné aktivity občanov mesta

Foto: TASR/AP

Vranovskí poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2017 vo výške viac ako 18,5 milióna eur.

Vranov nad Topľou 7. decembra (TASR) – Vranovskí poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2017 vo výške viac ako 18,5 milióna eur. Ako informovala hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková, rozpočet bol schválený ako vyrovnaný v príjmovej a výdavkovej časti.

Hlavnou novinkou budúcoročného rozpočtu je podľa jej slov zvýšenie finančných prostriedkov v kapitole športu o 150.000 eur, a to na prevádzku zimného štadióna, ktorý bol sprístupnený verejnosti začiatkom decembra. Poslanci schválili tiež 100.000 eur na rekonštrukciu atletického areálu pri Základnej škole Sídlisko II. Mesto Vranov nad Topľou podporí v roku 2017 aj športové aktivity. Dva mestské športové kluby dostanú približne 270.000 eur, finančnú podporu získal aj mestský dom kultúry.

Samospráva aj v budúcom roku podporí svojpomocné aktivity občanov mesta, a to sumou 20.000 eur. Tieto finančné prostriedky budú rozdelené podľa počtu obyvateľov jednotlivých miestnych častí. "Môžu byť využité na nákup materiálu, ktorý využijú na svojpomocnú úpravu prostredia, v ktorom žijú," vysvetlila hovorkyňa.

Mesto počíta v budúcom roku aj s opravou peších a miestnych komunikácií, ale aj spevnených plôch. Na tieto aktivity vyčlenilo približne 335.000 eur. V rámci rozvojových programov sú v rozpočte podľa slov hovorkyne aj finančné prostriedky na rekonštrukciu a opravu miestnych cintorínov v celkovej výške 45.000 eur. Samospráva plánuje investovať okrem iného aj do verejného osvetlenia či aktualizácie svojho územného plánu a jeho digitalizácie. Chce si zároveň obstarať novú techniku na zabezpečenie zimnej údržby.

Hlavnou prioritou samosprávy je aj naďalej čerpanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. "Pri spracovávaní a predkladaní projektov sa bude mesto zameriavať na získanie finančných prostriedkov na rekonštrukciu tretej etapy centra mesta, znižovanie energetickej náročnosti budov vo vlastníctve mesta, na realizáciu projektov v sociálnej oblasti, v oblasti cezhraničnej spolupráce, školstva, kultúry, športu, ochrany bezpečnosti a majetku občanov mesta," skonštatovala Fedorňáková.