Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FNsP Žilina je podľa INEKO najtransparentnejšou nemocnicou

Žilinská Fakultná nemocnica s poliklinikou, archívna snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilinská fakultná nemocnica zaznamenala najväčší nárast v hodnotení spokojnosti pacientov, ktoré sa po minuloročných 68 percentách zvýšilo na 80 percent.

Žilina 14. októbra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa stala najtransparentnejšou nemocnicou za rok 2018 vo svojej kategórii. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej to vyplýva z hodnotenia zdravotníckych zariadení Nemocnica roka, ktoré v pondelok zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Žilinská fakultná nemocnica zaznamenala podľa Zátekovej najväčší nárast v hodnotení spokojnosti pacientov, ktoré sa po minuloročných 68 percentách zvýšilo na 80 percent. "Nárast spokojnosti sme pocítili aj na našom internom meraní na základe rozsiahlejšej návratnosti dotazníkov spokojnosti. Je výsledkom komplexnej zmeny v prístupe a komunikácii zo strany našich zdravotníkov. Samozrejme, spokojnosť i prístup ešte nie je na takej úrovni, ako by sme chceli. Preto máme pred sebou ďalšie pokroky a zlepšenia," zhodnotil výsledky generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Pripomenul, že žilinská nemocnica je ešte stále jednou z posledných, ktorá dodnes nemá vymenené staré postele a nočné stolíky, čo zásadným spôsobom ovplyvňuje pohodlie, najmä pri dlhšom pobyte v nemocnici. "O to viac nás nárast spokojnosti potešil, keďže mnohí pacienti nám napriek uvedenému udeľujú pozitívne hodnotenia," dodal Stalmašek s tým, že nové lôžka očakávajú v Žiline už v najbližších dňoch.

Priestor na zlepšenie vidí generálny riaditeľ žilinskej FNsP v rámci kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. "Naša nemocnica má v tejto oblasti veľmi zlú štartovaciu pozíciu. A to najmä z dôvodu zrušenia piatich oddelení ešte v roku 2011, ktoré komplikujú mnohé procesy. Ide najmä o interné oddelenie, kde sa zbiehajú pacienti s rôznymi diagnózami, ktoré by sa mali liečiť na špecifických oddeleniach, a tie tu chýbajú. Problém je tiež v nedostatku odborných lekárov v ambulantnom prostredí, predovšetkým neurológov. Dlhé čakacie doby spôsobujú, že k nám prichádzajú zanedbaní pacienti. Výsledkom je obložnosť niektorých oddelení až nad 90 percent, a tým celkové preťaženie nášho personálu," zdôraznil Stalmašek.