Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Folklórne slávnosti na Podhorí ponúkajú prezentáciu textilných bábok

Folklórne slávnosti na Podhorí Foto: TASR/Milan Kapusta

Jarmok remeselnej výroby, ochutnávka miestnych špecialít, prezentácia izby tradícií či vystúpenia umeleckých súborov čakajú na návštevníkov folklórnych slávností v Podhorí.

Podhorie 4. júla (TASR) - Aj nevšednú výstavu drevených marionet, textilných a kašírovaných bábok z dielne bábkara Jozefa Beňa si môžu pozrieť návštevníci folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu v obci Podhorie v okrese Banská Štiavnica. Beňo bol nielen výborným ľudovým umelcom a zakladateľom bábkového divadla Podhorčan, ale v roku 1974 stál aj pri zrode folklórnych slávností v Podhorí.

Ako TASR informovala starostka obce Ľubica Kordíková, slávnosti v obci Podhorie, ktoré pravidelne organizujú v prvý júlový víkend, sú regionálnou prehliadkou folklórnych súborov a skupín, ľudových hudieb, inštrumentalistov, speváckych skupín a sólistov a tanečníkov z radov detí i dospelých z okresov Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

"Poslaním slávností je aktivizovať folklórne kolektívy a jednotlivcov k systematickej práci, konfrontovať výsledky ich umeleckého úsilia smerujúceho k neustálemu oživovaniu a udržiavaniu miestnych kultúrnych tradícií," uviedla.

V samotnej obci už od roku 1974 pracuje folklórna skupina PODHORČAN, ktorá vo svojich vystúpeniach prezentuje námety z pôvodných ľudových zvykov rodnej obce. Vo svete folklórnych skupín je známa tým, že má svoj vlastný pôvodný kroj bohato zdobený výšivkami krivou ihlou.

Podľa starostky za dlhé roky organizovania folklórnych slávností, i napriek stále sa stupňujúcim ekonomickým problémom, záujem o vystúpenie zo strany rôznych folklórnych kolektívov nielenže neupadá, ale ich vystúpenie na miestnom amfiteátri sa stalo prestížou.

Okrem umeleckej časti slávností je možné navštíviť aj jarmok remesiel spojených s predvádzaním techník, ochutnať miestne špeciality, zúčastniť sa výstav textilnej tvorby, či prezrieť si izbu tradícií obce Podhorie, kde je aj expozícia bábok Jozefa Beňa.