Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Folklórne slávnosti pod Poľanou pozývajú na druhý festivalový deň

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V nedeľu (9. 7.) si môžu záujemcovia pozrieť tanec a spev súborov a skupín Slovákov žijúcich v zahraničí Krajanská nedeľa.

Detva 7. júla (TASR) - Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve pokračujú v piatok druhým festivalovým dňom. Tradičný piatkový večerný program vychádza z dramaturgie, ktorá je roky zaužívaná. Zmenou je však to, že uvítací program budú tvoriť domáce podpolianske kolektívy. TASR o tom informoval predseda programovej rady FSP Roman Malatinec.

Ako ďalej uviedol, vystúpia v ňom Folklórne súbory Podpoľanec, Detva, Hriňovčan, Očovan a Marína. Pásmo s názvom Tá detvianska brána bude na hlavnej scéne amfiteátra. Po ňom sa začne program, ktorý organizátori venujú 170. výročiu prvého vydania diela Detvan. Námetom na spracovanie predstavenia s názvom Detvan Detve je dielo slovenského básnika Andreja Sládkoviča. Dejová línia príbehu približuje divákom základný motív básnikovej myšlienky o vlastnostiach slovenského ľudu. Okrem domácich súborov v ňom vystúpia folkloristi zo Strelník, z Hrochote, zo Zvolenskej Slatiny a z Banskej Bystrice.

Malatinec spresnil, že v sobotu (8. 7.) popoludní bude na hlavnej scéne amfiteátra program venovaný deťom. Nasledovať bude predstavenie českých a slovenských kolektívov s názvom Bratia. "Zároveň poukáže na spoločné, ale aj špecifické tanečné, hudobné a spevné prejavy, ktoré sa vyskytujú na Morave a na Podpoľaní," dodávajú organizátori. Večerná kultúra na scéne bude patriť dedinským folklórnym skupinám. "Prostredníctvom programu s názvom Rečou Martina Benki priblížime, ako tento maliar videl prírodu a ľudí na Horehroní, Orave, Podpoľaní a na Liptove," zdôrazňujú s tým, že po nich sa vo svojom pásme predstavia hostia z východu i zo západu Slovenka.

V nedeľu (9. 7.) si môžu záujemcovia pozrieť tanec a spev súborov a skupín Slovákov žijúcich v zahraničí Krajanská nedeľa.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve tento rok otvorili svoje brány pre návštevníkom prvýkrát vo štvrtok (6. 7.) večer. Podujatie sa koná do 9. júla v areáli prírodného amfiteátra v Detve.