Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Folklórne slávnosti prilákali množstvo ľudí i prezidenta SR

V areáli amfiteátra v Detve sa počas víkendu 7.-8.júla 2012 uskutočnil 47. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou. Na snímke zo 7. júla 2012 prezident SR Ivan Gašparovič (uprostred) počas návštevy festivalu. Foto: TASR/Dušan Hein

Ivan Gašparovič zašiel na tradičný detviansky salaš, kde sa zoznámil s výrobou syra, a taktiež do očovského stanu, kde si prezrel, ako sa po očovsky opeká baran a pohostil sa baraninou.

Detva 7. júla (TASR) - Ani horúčavy a hrozba búrok neodradili dnes milovníkov tradičnej ľudovej kultúry od návštevy 47. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP). Festival v Detve dnes svojou návštevou poctil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Ten ani tento rok neobišiel areál amfiteátra. Ako pre TASR uviedol tlačový tajomník slávností Marek Pivoluska, prezident sa zastavil v dvoroch na rínku, kde svoju kultúru a kuchyňu prezentujú dedinčania z Heľpy, Prenčova, Sebechlieb, Liptovských Sliačov, Očovej a Hriňovej.

Potom zašiel na tradičný detviansky salaš, kde sa zoznámil s výrobou syra, a taktiež do očovského stanu, kde si prezrel, ako sa po očovsky opeká baran a pohostil sa baraninou.

Aj keď bola v piatok večer pre nepriaznivé počasie zrušená časť hlavného programu, dnes už na slávnostiach všetko pokračuje tak, ako má. "Dnes je zatiaľ všetko v poriadku, neprší, vystúpenia v rámci hlavného programu sa už začali," dodal Pivoluska.

Na tohtoročných slávnostiach uvedú 11 scénických a 25 sprievodných podujatí a výstav. Do programu sa zapojilo 28 folklórnych súborov a ich ľudových hudieb, šesť folklórnych skupín, štyri ženské spevácke skupiny, vyše 100 sólistov a majstrov tradičných ľudových remesiel, 14 ľudových hudieb, spolu viac ako 1300 účinkujúcich zo Slovenska a z deviatich krajín Európy a Ameriky.



Dnešný program je rozdelený do dvoch blokov - popoludňajší a večerný. Popoludní na hlavnej scéne, ale aj v areáli amfiteátra, dominujú najmä spomínané dediny, ktoré predstavujú nielen svoj folklór, ale aj tradičnú kuchyňu.

Večer bude venovaný cifrovaniu v rôznych podobách. Otvorí ho jubilujúci folklórny súbor Hriňovčan a Ľudová hudba Jána Hrončeka temperamentným vrchárskym folklórom. Potom sa v spoločnom programe stretnú dvaja primášski majstri päťdesiatnici - Róbert Puškár, rodák z Tŕnia, a Juraj Pecník, rodák z Čerína.

Na záver večera v programe Cifrovanuo ukážu, že cifrovať sa dá v hudbe, speve, tanci i rozprávaní. To všetko sa nezaobíde bez vycifrovaných a vyparádených dievok a mládencov oblečených do krojov.

Krajanská nedeľa bude na FSP venovaná spomienke na dlhoročného spolupracovníka krajanských programov a folklórnych súborov Slovákov žijúcich v zahraničí Jaroslava Ševčíka. Tento rok sa v Detve predstavia krajania z deviatich štátov, spolu 200 účinkujúcich. Bodkou za 47. FSP bude záverečný galaprogram Keby rôčky stáli...