Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Fontána na Námestí slobody neslúži podľa RÚVZ na kúpanie sa

Na archívnej snímke fontána Družba na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Fontány, ako podotkla hovorkyňa RÚVZ, nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru a voda v nich nie je preverovaná laboratórnymi analýzami úradu.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Pre TASR to uviedli z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská. Magistrát hlavného mesta tvrdí, že po rekonštrukcii ide o kontaktnú fontánu, do ktorej je možné vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa počas horúcich dní, nie kúpať sa.

"Obnovená fontána bola skolaudovaná iba na dekoračno-vizuálne účely," uviedla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. Fontány podľa jej slov slúžia ako okrasný prvok, na osvieženie vzduchu, spríjemnenie prostredia či oddychu v dotknutom území. "Nie sú určené na kúpanie sa obyvateľstva," ozrejmila. Fontány, ako podotkla, nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru a voda v nich nie je preverovaná laboratórnymi analýzami úradu.

Mesto Bratislava pre TASR skonštatovalo, že od začiatku komunikovalo, že do fontány Družba, ktorá sa v uplynulých týždňoch stala vyhľadávanou atrakciou, možno vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa, nie kúpať sa. "O prevádzkových pravidlách informuje aj prevádzkový poriadok, ktorý je tam umiestnený," doplnil hovorca mesta Peter Bubla.

V ňom samospráva uvádza, že do fontány je možné vstupovať na vlastnú zodpovednosť a prevádzkovateľ nezodpovedá za prípadný vznik úrazu. "Voda je zdravotne nezávadná, no nie je pitná," stojí v poriadku. Tiež je zakázané do fontány hádzať akékoľvek predmety a vstupovať do nej so psami a inými zvieratami.

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo v júni na sociálnej sieti fontánu označil za "detské vodné ihrisko". Povedal, že vstup je tam povolený a deti sa tam môžu hrať.

"Odborná pracovníčka tunajšieho úradu vykonala dňa 9. augusta kontrolu v rámci štátneho zdravotného dozoru, pri ktorej bolo zistené, že fontána Družba a jej okolie nie sú žiadnym spôsobom označené ako detské vodné ihrisko," podotkla Nosálová.

Fontána bola verejnosti sprístupnená v júni. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená.