Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Fórum dizajnu v Nitre prinesie porovnanie historického a súčasného

Ilustračné foto Foto: TASR

Organizátori vybrali zo zbierok múzea nielen drobné dekoratívne interiérové prvky, svietidlá a praktické predmety do domácnosti, ale aj nábytok od známych dizajnérov, ktorí pôsobili na Slovensku.

Nitra 6. marca (TASR) - Nové vzťahy, ktoré prinášajú porovnanie súčasného nábytku a interiérových prvkov s príbuznými historickými predmetmi zo Slovenského múzea dizajnu, sú témou tohtoročnej výstavy Fórum dizajnu. Výstava sa uskutoční na nitrianskom výstavisku Agrokomplexu v Nitre v termíne od 8. do 13. marca v rámci veľtrhu nábytku.

Cieľom výstavy je predstaviť širokej odbornej i laickej verejnosti nielen nábytok, interiérové prvky a doplnky, ktoré vznikli v posledných dvoch rokoch v ateliéroch dizajnérov alebo firiem či škôl, ale aj predmety, ktoré vznikli v minulom storočí. Tie sú v súčasnosti v zbierkach Slovenského múzea dizajnu, ktoré sídli v Hurbanových kasárňach v Bratislave.

Organizátori vybrali zo zbierok múzea nielen drobné dekoratívne interiérové prvky, svietidlá a praktické predmety do domácnosti, ale aj nábytok od známych dizajnérov, ktorí pôsobili na Slovensku. Patria k nim František Jirák, Viktor Holešťák-Holubár, Ladislav Gatial, Vojtech Vilhan, Viliam Chlebo. „Historickú“ časť z druhej polovice 20. storočia dopĺňa „súčasná“ – nábytok firiem, ktoré vznikli v 90. rokoch a výrobe nábytku sa venujú dodnes. „Považujeme za dôležité a zaujímavé upozorniť na ich produkciu, ktorá vytvára súčasnú podobu slovenského nábytkárskeho priemyslu, ako aj na dizajnérov, ktorí pre ne navrhujú,“ povedala kurátorka výstavy Katarína Hubová.

Pohľad do zbierok múzea umožní aj predstavenie časti výstavného projektu Ostblok (priemyselná produkcia Made in Czechoslovakia), ktorý jeho tvorcovia Maroš Schmidt, Klára Prešnajderová a Marián Lukáč venovali múzeu. Už tradične ponechali organizátori, ktorými sú Slovenské centrum dizajnu a Agrokomplex – Výstavníctvo, priestor aj pre najmladšiu generáciu, študentov stredných odborných a vysokých škôl.