Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Mladí Európania prezentujú v Spišskom Podhradí svoje krajiny

Na snímke dobrovoľník z Francúzska Romain Chateaux počas predstavenia na slackline na prvom ročníku festivalu Európa pod hradom - Europe Under the Castle pod Špišským hradom v Spišskom Podhradí 12. augusta 2017. Foto: TASR/Milan Kapusta

Festival Európa pod hradom, ktorý organizuje mesto Spišské Podhradie, sa koná s podporou zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, organizácie Človek v ohrození a veľvyslanectiev.


Spišské Podhradie 12. augusta (TASR) - V Spišskom Podhradí sa dnes zišli dobrovoľníci z viacerých európskych miest, aby ľuďom priblížili svoju kultúru, jedlo a zvyky.

Prvý ročník kultúrneho festivalu Európa pod hradom - Europe Under the Castle, ktorý organizuje mesto Spišské Podhradie, sa koná s podporou zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, organizácie Človek v ohrození a viacerých veľvyslanectiev.

"S myšlienkou zorganizovať festival prišli zahraniční dobrovoľníci Európskej dobrovoľníckej služby (EVS), ktorí momentálne pomáhajú v komunitných centrách neziskovej organizácie Človek v ohrození. Na festivale chcú ľuďom priblížiť niečo zo svojej kultúry a prispieť tak k boju proti narastajúcemu strachu z odlišností a extrémizmu," uviedla mediálna koordinátorka organizácie Človek v ohrození/People in Need Slovakia Jana Fedáková.

"V tomto európskom stane sa chystá prezentácia európskych krajín, kde prišli dobrovoľníci z rôznych európskych krajín ako Nemecko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko a iných, ktoré budú prezentovať ich kultúru a tradície," uviedla pre TASR Barbora Ilečková z Mestského kultúrneho strediska v Spišskom Podhradí.

Ako ďalej povedala, o 17.30 h sa v kultúrnom programe predstaví Spevácka skupina Pirečko, po nej vystúpi český gitarista Martin Binder, talianska kapela Il Profeta, Tublatanka revival, Saxofón pod hviezdami a o 22.00 h to bude medzinárodná párty Dj Marcellika.

V kine Slovan sa koná prezentácia dokumentov o európskej multikultúre, integrácii a ďalších témach pod názvom Docu forum.

Umelci z rôznych krajín prezentujú svoje diela v umeleckom stane. "Je to výstava umelcov z Európy a Ázie, máme tu diela z Indonézie a Kazachstanu. Z európskych krajín je to Nemecko, Poľsko, Bielorusko a Rusko. Máme tu linoryty, ilustrácie, fotografie a koláže. Prezentujú to, ako sa cítia vo svojej krajine," priblížila dobrovoľníčka Anna Rabko z poľskej pobočky organizácie People in Need.

Na podujatí v centre Spišského Podhradia nechýba trh s ručne vyrobenými vecami, hry pre deti či diskusie pre dospelých o rôznych aktuálnych témach, ako napríklad globalizácia, multikulturalizmus či rovnoprávnosť žien.