Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: V Múzeu slovenskej dediny predstavili veľkonočné zvyky

Múzeum slovenskej dediny v Martine pripravilo podujatie s názvom Veľká noc na dedine, kde môžu návštevníci vidieť tradície a zvyky našich predkov počas veľkonočného obdobia. Na snímke folklórny súbor Prameň. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Nechýbalo zdobenie vajíčok či veľkonočná šibačka.


Martin 20. marca (TASR) – Predveľkonočné a veľkonočné zvyky - vynášanie Moreny, zdobenie vajíčok a veľkonočnú šibačku predstavilo dnešné podujatie Veľká noc na dedine v Múzeu slovenskej dediny (MSD) Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Podľa etnografky MSD SNM v Martine Anny Kiripolskej pásmo detských jarných hier vynášania Moreny predviedol Detský folklórny súbor Liptáčik z Ružomberka. "Vynášanie Moreny bol zvyk, ktorý symbolizoval vynášanie zimy z chotára. Tá Morena, ono sa to líšilo podľa regiónov, ale zväčša to bola slamená figurína, oblečená v roztrhaných handrách, dá sa povedať. A ničila sa vlastne tým spôsobom, že sa vyniesla za hranicu chotára a niekde ju zapálili alebo hádzali do vody," povedala Kiripolská.

Folklórna skupina Prameň z Dubového vystúpila so zvykoslovným pásmom od Veľkého piatka do Veľkonočného pondelka. "Čiže, s prípravami pred Veľkou nocou od veľkopiatkového umývania, cez zdobenie vajíčok až po oblievačku na Veľkonočný pondelok," uviedla etnografka MSD.

Doplnila, že neodmysliteľným symbolom veľkonočných sviatkov sú zdobené vajíčka. "S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili a vyrábali kraslice, sa návštevníci múzea zoznámili počas programu a mohli si ich kúpiť priamo od výrobcov. Okrem kraslíc boli pripravené ukážky výroby a predaj ďalších tradičných predmetov, napríklad korbáčov," dodala Kiripolská.

Pripomenula, že počas predveľkonočného pôstu sa v kuchyni nesmeli používať živočíšne tuky. "Gazdinka tak bola odkázaná na rastlinný olej. Jeho lisovanie z ľanového semiačka predviedli v olejárni z Oravského Veselého. Pre malých, ale aj veľkých návštevníkov boli prichystané aj tvorivé dielne, v ktorých si vyskúšali svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc," uzavrela etnografka MSD.