Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Fotograf Alan Hyža má výstavu a knihu osobností slovenskej kultúry

Alan Hyža Foto: TASR/Michal Svítok

Nie sú to žiadne celebrity, ale ľudia, ktorých si veľmi vážim.

Bratislava 3. marca (TASR) – Menší výber fotografií z knihy "100 tvárí a ich miest" je na výstave v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave. Rovnomenná expozícia okrem portrétov obsahuje aj ikonické miesta každého z fotografovaných.

"Bolo mi cťou stretnúť sa s týmito kultúrnymi osobnosťami. Nie sú to žiadne celebrity, ale ľudia, ktorých si veľmi vážim. Fotografovanie je moja vášeň a chcel som zdokumentovať mojich súčasníkov, ktorí významným spôsobom ovplyvnili, ovplyvňujú a tvoria našu kultúru," vyznal sa na otvorení výstavy autor Alan Hyža.

Jej návštevník alebo čitateľ knihy sa dozvie, ktorá je obľúbená prírodná či mestská lokalita hercov Stanislava Štepku a Táni Pauhofovej, hudobníkov Mariána Vargu a Petra Michalicu, fotografov Tona Stana a Petra Župníka, výtvarníka Alexa Mlynárčika, literáta Petra Jaroša či režiséra Martina Šulíka.

Medzi nimi sú aj už nežijúce osobnosti, ktoré počas tvorenia tohto štvorročného projektu sa nedožili vydania knihy. Ako napríklad fotograf Tibor Huszár, spisovateľ, politik a diplomat Ladislav Ballek, prozaik, publicista, prekladateľ, výtvarný a literárny kritik Kornel Földvári, dramatik, scenárista, prekladateľ, divadelný a filmový režisér i politik Martin Porubjak, prozaik, básnik a esejista Ivan Kadlečík.

"Na výstave sú piati, ale v knihe ich je osem, ktorí už nie sú medzi nami," potvrdil TASR Alan Hyža. Dodal, že týchto velikánov chcel spojiť do zmysluplného celku. S viacerými sa dlhé roky poznal, o mnohých len vedel, čo robia a s niektorými sa zoznámil až pri fotografovaní. Vždy to však boli stretnutia plné energie, na ktoré sa tešil.

Ktorých sto osobností a prečo je v knihe i aké náročné bolo fotografovanie Liptovskej Mary, Kopského sedla vo Vysokých Tatrách a ďalších obľúbených miest portrétovaných, to sa môžu dozvedieť záujemcovia na besede s autorom v stredu 9. marca o 18. hodine v SEDF. V priestore výstavy bude aj prezentácia obsiahlej knihy, ktorá vyšla vo vydavateľstve Dajama.