Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Freska nad Svätými schodmi získala na rekonštrukciu grant 50.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Projekt podporuje Nadácia VÚB, ktorá tento rok vybrala do ponuky osem historických pamiatok.

Prešov 15. marca (TASR) – Prešovčania ostali rozčarovaní, keď ani viac ako 40.000 hlasov, ktoré poslali do súťaže Poklady môjho srdca, nestačilo na získanie peňazí na obnovu fresky na prešovskej Kalvárii. Projekt podporuje Nadácia VÚB, ktorá tento rok vybrala do ponuky osem historických pamiatok. Prešov skončil na druhom nedotovanom mieste. Konečný verdikt od Nadácie VÚB pre prešovskú fresku je napokon pozitívny. Informoval o tom referent tlačového odboru Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

"Po prvotnom sklamaní, keď mesto skončilo na druhom mieste o necelých 1000 hlasov, vystriedala sklamanie radosť. Pretože nadácia oznámila, že za aktivitu mesta udelí ďalší grant vo výške 50.000 eur na obnovu fresky na prešovskej Kalvárii. Tento grant pomôže pri rekonštrukcii fresky nad Svätými schodmi vedúcimi na prešovskú Kalváriu. Klenbu nad schodiskom zdobí freska s motívom Jakubovho rebríka od miestneho barokového maliara Andreja Trtinu," uviedol Grejták.

Tohtoročné hlasovanie o grant na obnovu vzácnych fresiek prinieslo veľký súboj medzi fanúšikmi čerínskeho kostolíka a prešovskej Kalvárie. Za každú z pamiatok hlasovalo viac ako 40.000 ľudí. Nakoniec Nadácia VÚB rozhodla oceniť úsilie najaktívnejších fanúšikov a udelila grant aj druhej pamiatke v poradí. Víťazovi do Čerína putuje 70.000 eur a prešovská Kalvária získa 50.000 eur.

"Ide o veľmi pozitívnu správu pre Prešovčanov. Vnímam to ako odmenu za to, že sme sa v našom meste dokázali zjednotiť pri presadzovaní spoločného záujmu, ktorým bolo obnovenie nádhernej fresky nad Svätými schodmi," povedala primátorka Andrea Turčanová.

Podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej sa do hlasovania o to, ktorá z nominovaných fresiek má byť zreštaurovaná, zapojilo viac ako 94.000 ľudí. Do poslednej chvíle to bol tesný boj medzi čerínskym Kostolom sv. Martina biskupa a prešovskou Kalváriou. "Snaha zachrániť kultúrne dedičstvo spojila Slovensko," dodala. Práce na obnove fresky sa začnú v priebehu niekoľkých mesiacov.

Jednou z ťažiskových aktivít Nadácie VÚB je dlhodobá pomoc pri obnove nášho kultúrneho dedičstva v programe Poklady môjho srdca. O pamiatke, ktorá dostane financie na rekonštrukciu, rozhoduje verejnosť v hlasovacej súťaži. "Každý rok vyberáme iný typ pamiatky. V predchádzajúcich ročníkoch to boli zvonice, vežové hodiny, mestské brány aj historické portály. Pamiatky majú jedno spoločné - potrebu rekonštrukcie. Sme radi, že pomáhame pri obnove toho, čo je na Slovensku krásne a vzácne," povedal predseda Správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.