Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Frešo: Bez toho, aby tomu verejnosť rozumela, odmietame trasu ropovodu

Na snímke vpravo bratislavský župan Pavol Frešo a vľavo vicežupan BSK Martin Berta počas brífingu s novinármi 9. júla 2013 pred nemocnicou na Antolskej ulici v Bratislave - Petržalke. Foto: TASR/Martin Baumann

Pavol Frešo vytvára zbytočné napätie okolo ropovodu, myslí si to Monika Flašíková-Beňová.

Bratislava 9. júla (TASR) - Nominant Smeru, minister hospodárstva Tomáš Malatinský, sa cez leto usiluje v Bratislave presadiť ropovod tak, aby si to ľudia nevšimli. Vyhlásil to na dnešnom tlačovom brífingu predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo. Na plánovanom stretnutí s ním bude Frešo požadovať, aby rezort stiahol svoju ultimatívnu požiadavku zapracovať výstavbu ropovodu Slovnaft-Schwechat-Pipeline do územného plánu BSK.

Zapracovanie trasovania ropovodu do územného plánu BSK vychádza z návrhu Ministerstva hospodárstva SR, ktoré odporučilo vláde SR využiť tzv. Mestský koridor cez Bratislavu. Ministerstvo navrhuje využiť možnosti dvoch trás, v blízkosti Dolnozemskej ulice resp. Pečnianskeho lesa.

Frešo zdôraznil, že túto myšlienku ministerstvo s verejnosťou vôbec neodkomunikovalo, hoci ide o trasovanie ropovodu cez husto obývanú zónu. "Svoju požiadavku navyše ministerstvo vznieslo až po ukončení pripomienkového konania k územnému plánu BSK," zdôraznil Frešo, ktorý dnešnú tlačovú konferenciu uskutočnil pri Dolnozemskej ulici, v blízkosti jednej z plánovaných trás. Pripomenul, že ministerstvo svojím postupom bráni schváleniu územného plánu. "Ak tam tie trasy nedáme, zastavia nám schvaľovanie územného plánu, ale aj keby sme tam tie trasy dali, vrátili by sme celý proces schvaľovania o rok dozadu, museli by sme trasovanie ropovodu prediskutovať s verejnosťou i všetkými dotknutými stranami," povedal Frešo.





Freša iritovali slová Jurikoviča

Ďalej poznamenal, že ho iritovali slová hovorcu rezortu hospodárstva Stanislava Jurikoviča, ktorý uviedol, že za navrhovaným trasovaním si rezort bude stáť, aj keby sa schvaľovanie územného plánu malo pozastaviť. Frešo to označil za hrubý nátlak na samosprávu.

"Chcem preto vyhlásiť, že na stretnutí s ministrom hospodárstva, ktoré by sa malo udiať v najbližších dňoch, budeme tvrdí a budeme zdôrazňovať, že neexistuje, aby bola táto stavba postavená bez podpory verejnosti," poznamenal Frešo a uviedol, že podľa jeho názoru ide zákerný úradnícky trik a úsilie presadiť ropovod v tichosti, s vylúčením verejnej mienky. "Nikdy ste nevideli nikoho z rezortu stáť na týchto trasách a hovoriť s verejnosťou o tom či s tým súhlasí, alebo nie."

Frešo pripomenul, že tzv. mestský koridor už odmietlo zastupiteľstvo BSK i Mestské zastupiteľstvo Bratislavy. Aj vzhľadom k týmto skutočnostiam verí pri rokovaní s ministrom v úspech. "Na našej strane stoja zákony, rezort nám nemôže nič prikázať," uviedol predseda BSK. Od ministra Malatinského očakáva, že svojich úradníkov napomenie. "Verím, že páni z ministerstva prehodnotia svoje plány nátlakovým spôsobom zakomponovať svoje požiadavky do územného plánu," dodal Frešo.

Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič pre TASR uviedol, že dnes sa na pôde rezortu uskutočnilo pracovné stretnutie, na ktorom boli prerokované všetky podstatné fakty z minulosti, ktoré sa týkajú projektu ropovodu Slovnaft-Schwechat Pipeline. Jurikovič potvrdil, že minister Tomáš Malatinský prijme v nasledujúcich dňoch predsedu BSK, s ktorým chce viesť odbornú a vecnú debatu. "Rozhodne však ku konštruktívnej a vecnej debate vedúcej k riešeniam neprispievajú mediálne odkazy zo strany predsedu BSK, ktorých sme v súčasnosti svedkami," poznamenal Jurikovič.

Či sa na ropovod môže vzťahovať zákon o významných investíciách je podľa Freša otázne. Podľa jeho slov BSK študuje aj túto možnosť. "Počul som právny názor, že tento zákon by mohol byť robený pre tento ropovod, máme ale právne argumenty, ktoré hovoria, že aj napriek tomu by to tak nemuselo byť," povedal Frešo.

.

Flašíková-Beňová: Frešo vytvára zbytočné napätie okolo ropovodu

Súčasná iniciatíva župana Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša okolo ropovodu Slovnaft-Schwechat Pipeline je zúfalé hľadanie politickej agendy a zámerné vytváranie konfliktu tam, kde nie je. Uviedla to poslankyňa BSK Monika Flašíková-Beňová.

Ako ďalej dodala, minister životného prostredia Peter Žiga ju ubezpečil, že záujmy Bratislavčanov budú rešpektované. "Všetci si želáme, aby bola vôľa ľudí rešpektovaná. Pavol Frešo svojimi krokmi zbytočne stresuje obyvateľov Bratislavského samosprávneho kraja, vytvára napätie a šíri obavy," zdôraznila Beňová.

Podľa nej rokovania Freša s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským vyznievajú skôr ako predstieranie politickej aktivity, krátko pred župnými voľbami. "Navyše sú dôkazom neznalosti situácie a problematiky zo strany Pavla Freša," dodala Beňová.