Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

FREŠO: BSK by mal mať možnosť dohliadať na opravy ciest v Bratislave

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Možným riešením súčasného stavu opráv ciest v hlavnom meste by bola reforma existujúceho systému a vytvorenie podmienok, ktoré by preniesli kompetencie aj na Bratislavský samosprávny kraj

Bratislava 26. februára (TASR) – Možným riešením súčasného stavu opráv ciest v hlavnom meste by bola reforma existujúceho systému a vytvorenie podmienok, ktoré by preniesli kompetencie i zodpovednosť za opravy aj na Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Myslí si to predseda BSK Pavol Frešo, ktorý sa opravou ciest po zime zaoberal na dnešnom výjazde v bratislavskej mestskej časti Lamač.

So starostom Lamača Petrom Šramkom Frešo diskutoval o potrebe opráv ciest v hlavnom meste i samotnej mestskej časti. Predseda BSK vyslovil myšlienku, že ak má existovať riešenie, ktoré bude dlhodobo funkčné, musí byť v gescii samosprávneho kraja. "To, čo by sme radi dosiahli, je systémové riešenie, že pokiaľ by išli peniaze na opravu ciest, tak nech župa prevezme zodpovednosť za komunikácie, ale nie len tak, že dáme peniaze z nášho rozpočtu, ale aby sme aj právne a aj technicky mali dosah na to, ako sa to opraví," povedal predseda BSK. Preto je podľa neho celý systém spravovania, úpravy a údržby v rámci hlavného mesta zrelý na výraznú reformu. "Verím, že spolu s primátorom, starostami i poslancami nájdeme model, ktorý to vyrieši a ktorý začne fungovať už tento rok," dodal Frešo.

Pripomenul, že BSK poskytol pred dvoma rokmi hlavnému mestu dotáciu jeden milión eur na opravu ciest. Kraj podľa Frešových slov dodnes kontroluje, ako boli peniaze použité. Frešo to vníma ako ďalší dôvod nájsť nový, fungujúci model.

Za systémovú zmenu je aj starosta Lamača Peter Šramko. V súvislosti so stavom lamačských ciest uviedol, že vplyvom prúdenia severných vetrov a silnejších mrazov musia v mestskej časti viac soliť. "A práve tam, kde sa veľa solí a dochádza k výkyvom teplôt, tak tá deštrukcia na vozovkách je ďaleko väčšia a potom sa nám to prejavuje tak, že cesty sa nám rozpadávajú," povedal Šramko. Lamač má na údržbu ciest po zime vyčlenených takmer 20.000 eur, čo je podľa starostu štvrtina toho, čo reálne potrebujú. Ako však zdôraznil, toľko si nemôžu dovoliť, pretože by museli ubrať na školstve, sociálnych službách či škôlkach.