Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FREŠO: Chceme byť solidárni, no nie na úkor kraja

Foto: Tablet.tv

Dodal, že ak sa spôsob nového prerozdelenia bude odvíjať od súčasného vzorca pre podiel z daní z príjmov fyzických osôb.

Bratislava 22. októbra - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce byť solidárny s ostatnými krajmi Slovenska, no odmieta legislatívne kroky, ktoré spôsobia ďalšie znevýhodnenie Bratislavského kraja v oblasti daňových príjmov. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda BSK Pavol Frešo. Reagoval tým na návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel, ktorá je v súčasnosti v NR SR v druhom čítaní.

Podľa tohto návrhu by daň z motorových vozidiel už nemala byť príjmom VÚC, ale štátu. Samosprávam bude výpadok kompenzovaný úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb. Zákon by mal byť účinný od januára budúceho roku.

Bratislavský kraj sa cíti už súčasným prerozdelením podielu z daní z príjmov fyzických osôb (DPFO) znevýhodnený oproti ostatným krajom. Podľa predstaviteľov BSK súčasné prerozdelenie nezohľadňuje daňovú silu jednotlivých VÚC a až 38 percent výnosu z daní z príjmov fyzických osôb sa prerozdeľuje na základe kritérií nevýhodných pre BSK. "Ak BSK vyberie za rok v rámci daní z príjmov fyzických osôb 331 eur na hlavu, späť po prerozdelení dostane 55 eur na hlavu," priblížil Frešo. "V Banskobystrickom kraji je to napríklad po súčasnom prerozdeľovaní až 97 eur na hlavu," dodal. Frešo uviedol, že BSK súhlasí s touto formou solidárnosti, ktorá pomáha vyrovnávať regionálne rozdiely, odmieta však ďalší zákon, ktorý "ďalej berie a nič nekompenzuje".

Dodal, že ak sa spôsob nového prerozdelenia bude odvíjať od súčasného vzorca pre podiel z daní z príjmov fyzických osôb, BSK to v nasledujúcich štyroch rokoch spôsobí výpadok 25 miliónov eur a každý ďalší rok desať miliónov eur. "Predstavuje to jednu pätinu až jednu štvrtinu nášho rozpočtu, prejaví sa to na kvalite služieb v oblasti sociálnej starostlivosti, zdravotníctva, školstva kultúry i dopravy, ktoré má v kompetencii samosprávny kraj," uviedol Frešo.

Dodal, že okrem zníženia príjmov pre BSK je návrh novely neprijateľný aj preto, lebo berie samosprávnym krajom dosah na jediný daňový príjem o ktorého využití môže kraj rozhodovať. "Župná samospráva prichádza o vlastný príjem, ostáva odkázaná na vládu a porušuje sa tým princíp samosprávnosti," zdôraznil Frešo.

Oba dôvody sú podľa Freša dostatočne silné, aby v prípade, že návrh novely prejde v parlamente, požiadal BSK prezidenta Andreja Kisku o jeho vetovanie.