Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

M. Ftáčnik bude kandidovať na post primátora ako občiansky kandidát

Na snímke primátor Bratislavy Milan Ftáčnik počas oznámenia svojej kandidatúry za primátora v novembrových komunálnych voľbách 17. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z výsledkov svojej práce v tomto volebnom období Ftáčnik vyzdvihol ozdravenie mestských financií, ktoré podľa vlastných slov dosiahol v spolupráci s mestskými poslancami.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Súčasný primátor hlavného mesta Bratislavy Milan Ftáčnik sa bude ako občiansky kandidát uchádzať o podporu voličov aj v nasledujúcom volebnom období. Svoje rozhodnutie oznámil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

"Nie som kandidátom žiadnej politickej strany. O dôveru Bratislavčanov sa chcem uchádzať ako nezávislý, občiansky kandidát a budem počas letných mesiacov zbierať podpisy pod svoju kandidatúru," povedal. Bude sa však snažiť získať aj podporu občianskych združení a strán, ktoré v meste pôsobia. "Myslím si, že mám čo ponúknuť na ďalšie štyri roky pre naše hlavné mesto," poznamenal Ftáčnik.

O post primátora sa v aktuálnom volebnom období uchádzal s podporou strany Smer-SD, tentoraz dúfa, že bude podpora širšia. Dodal, že politické strany, s ktorými aktuálne rokuje, by sa mali vyjadriť až po májových voľbách do Európskeho parlamentu.

"Volebný program chcem predstaviť v septembri tohto roku," avizoval Ftáčnik. Na programe chce pracovať spolu s odborníkmi, verejnosťou a mestskými časťami. Vízia programu je postavená na štyroch pilieroch, otvorenej samospráve, teda "efektívnom, inteligentnom a otvorenom meste", kvalitnejšej verejnej doprave a nových cyklotrasách, "zelenom a zdravom meste" a "meste sociálnej súdržnosti". V rámci posledného piliera chce pokračovať vo výstavbe nájomných bytov, špeciálne pre mladú generáciu, ale presadzovať aj program aktívneho starnutia a zapájania seniorov do života v meste.


Ozdravenie mestských financií

Na snímke primátor Bratislavy Milan Ftáčnik počas oznámenia svojej kandidatúry za primátora v novembrových komunálnych voľbách 17. apríla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Z výsledkov svojej práce v tomto volebnom období Ftáčnik vyzdvihol ozdravenie mestských financií, ktoré podľa vlastných slov dosiahol v spolupráci s mestskými poslancami. "Znížili sme dlh mesta o 40 miliónov eur," podčiarkol. "Vďaka zodpovednému prístupu sa podarilo získať z fondov Európskej únie viac ako 300 miliónov eur na podporu verejnej dopravy v Bratislave, aj vďaka podpore vlády a Európskej komisie," zdôraznil primátor. "Po štyroch rokoch máme zdravšie financie, naštartovali sme strategické dopravné projekty a zásadne zmenili filozofiu fungovania samosprávy ako samosprávy otvorenej občianskej spoločnosti," dodal.

Ftáčnik je tak druhým, kto oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na post bratislavského primátora. Už v januári tak urobil poslanec mestského zastupiteľstva a predseda mestského poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ivo Nesrovnal. Ten má ambície zlepšiť financovanie mesta i zaviesť stavebný poriadok spolu s prísnejším územným plánom. Medzi Nesrovnalove priority patrí aj boj s reklamným smogom v Bratislave a tiež ochrana vinohradov.

V súvislosti s bratislavským primátorom sa hovorí aj o neúspešnom prezidentskom kandidátovi Milanovi Kňažkovi. Tomu už deklarovali podporu kresťanskí demokrati. Krajský predseda KDH v Bratislave Dušan Pekár sa v prípade, že sa Kňažko rozhodne kandidovať, chce vzdať svojej kandidatúry. Kňažko má svoje rozhodnutie oznámiť v máji.