Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Futbaloví nadšenci priviedli k športu 230 detí z východného Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Jednotlivé centrá združujú žiakov vo veku šesť až desať rokov trénujúcich trikrát v týždni.

Vranov nad Topľou 29. novembra (TASR) – Školákov z východného Slovenska spojilo nadšenie pre futbal. Pod hlavičkou novozaloženého centra talentov pravidelne trénujú a hrávajú na turnajoch. Sedenie pri počítačoch vymenili za drinu, ktorá prináša svoje ovocie. Uspeli už aj na súťažiach s medzinárodnou účasťou.

„Za relatívne krátky čas sa nám podarilo vytvoriť osem futbalových centier s 11 tímami. Záujem žiakov o futbal prekonal naše očakávania. Vlani, keď sme začínali, sme si stanovili za cieľ vytvoriť päť centier za päť rokov,“ uviedol Daniel Štuller, prezident CFT Academy, ktorá ma základňu vo Vranove nad Topľou.

K vranovskému centru sa za krátky čas pridali ďalší nadšenci. Pobočky akadémie založili v Prešove, Košiciach, Hanušovciach nad Topľou, vo Veľkom Šariši, ale aj vo viacerých obciach - v Zámutove, Dlhom Klčove, Sačurove a Tulčíku. „Najväčšie talenty sme objavili práve na dedinách,“ podčiarkol Štuller.

Jednotlivé centrá združujú žiakov vo veku šesť až desať rokov trénujúcich trikrát v týždni. Dvakrát do mesiaca sa navyše stretávajú na spoločných turnajoch v rámci novovytvorenej CFT ACADEMYniligy.

„Ponúkame priestor všetkým deťom, nielen tým najšikovnejším. Počas turnajov rozdeľujeme hráčov podľa skúseností. Aj tí slabší sa môžu následne tešiť z trofejí či medaily a o to nám v podstate ide. Aby sa deti bavili futbalom, aby im prinášal radosť už od malička,“ zdôraznil Štuller, ktorý sa so svojím tímom stará o 230 mladých zverencov.

Akadémia organizuje pre deti aj ďalší motivačný program. Sú to napríklad letné tábory či doplnkové súťaže, z ktorých si Vranovčania odnášajú prvé úspechy. Sedemroční chlapci skončili na tohtoročnom medzinárodnom turnaji v Košiciach na druhom mieste. Pre zverencov CFT bolo posledným veľkým zážitkom vyprevádzanie slovenskej reprezentácie pred zápasom s Islandom.

Kvalifikovaní tréneri sa pri výchove futbalovej mládeže držia najnovších trendov. Na každých osem detí pripadá jeden tréner. V centre talentov teda presadzujú individuálnejší prístup. Je to jedna z noviniek, ktorá sa na mnohých miestach regiónu doteraz neuplatňovala.

Športoví nadšenci žijú zatiaľ futbalom, no nechcú ostať iba pri ňom. „Uvítali by sme, samozrejme, spoluprácu s priaznivcami iných športov. Pre deti a mládež by bolo určite prospešné, ak by vznikli na východe ďalšie tréningové centrá, tentoraz volejbalových, basketbalových alebo iných talentov,“ poznamenal Štuller.