Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Galéria mesta Bratislavy predstavuje reštaurovanie diela zo zbierky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Napriek sľubnému začiatku a niekoľkým vzájomným návštevám výskumného tímu sa termín realizácie z viacerých dôvodov posúval. Napokon projekt pozastavila pandémia.

Bratislava 24. februára (TASR) - Galéria mesta Bratislavy (GMB) otvorila v stredu (23. 2.) v Pálffyho paláci výstavu Scherzovci: Reštaurovanie rodinného portrétu. Prezentuje ňou výsledky komplexného reštaurovania a umelecko-historického bádania veľkorozmerného skupinového portrétu Rodina prešporského obchodníka Filipa Scherza de Vaszója. Autorom obrazu pútajúceho pozornosť príbehom a sondou do života dobre situovanej prešporskej rodiny v prvej polovici 19. storočia je taliansky umelec Jakub Marastoni (1804 - 1860).

Galéria začala pripravovať výstavu v spolupráci s maďarskými partnermi už v roku 2018 s cieľom realizovať medzinárodný výstavný projekt, ktorý by predstavil dielo a aktivity v Uhorsku a krátko aj v historickom Prešporku pôsobiaceho talianskeho maliara Marastoniho.

"Obraz zobrazujúci rodinu svojho času jedného z najbohatších ľudí v Prešporku vzbudil pozornosť už pri svojom vzniku v roku 1835. Namaľovať veľkorozmerné dielo s 11 postavami v nadživotnej veľkosti bolo časovo a finančne náročné," priblížila kurátorka Jana Luková obraz z obdobia biedermeieru.

Napriek sľubnému začiatku a niekoľkým vzájomným návštevám výskumného tímu sa termín realizácie z viacerých dôvodov posúval. Napokon projekt pozastavila pandémia. Okrem hosťovania putovnej výstavy bolo jednou z hlavných úloh GMB re-reštaurovanie jedného z najvýznamnejších exponátov projektu – veľkorozmerného rodinného skupinového portrétu Filipa Scherza de Vaszója. Časovo i odborne náročného zásahu sa v roku 2019 ujali reštaurátorky Barbara Davidsonová a Anna Gregová, v ich prípade išlo už o tretie reštaurovanie diela.

Postupne sa do projektu okrem realizačného tímu galérie zapojili i ďalší odborníci. Vznikol tak komplexnejší obraz o ikonickom diele, ktoré mali návštevníci zbierkotvorných inštitúcií v Bratislave možnosť vidieť ako súčasť rôznych stálych expozícií už od 30. rokov 20. storočia.

Výstava potrvá do 22. mája.