Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Gaštanové slávnosti môžu pre chorobu stromov o pár rokov skončiť

Gaštan jedlý v Modrom Kameni Foto: TASR/Jozef Poliak

Podľa odborníkov choroba už napadla 70 percent stromov, pričom gaštany, staršie ako 40 rokov, ktorých je v lokalite väčšina, už nemajú šancu na uzdravenie a všetky postupne odumrú.

Modrý Kameň 27. júla (TASR) - Najmenšie slovenské mesto Modrý Kameň má viacero pozoruhodností. Jednou z nich je najväčšia gaštanica na Slovensku. Na svahoch nad mestom rastie aktuálne asi 2500 stromov gaštana jedlého. Ich majitelia však už niekoľko desaťročí bojujú s rakovinotvornou hubou Cryphonectria parasitica, ktorá tieto stromy doslova decimuje.

Podľa odborníkov choroba už napadla 70 percent stromov, pričom gaštany, staršie ako 40 rokov, ktorých je v lokalite väčšina, už nemajú šancu na uzdravenie a všetky postupne odumrú.

Stromy odumierajú aj napriek niekoľkoročnému úsiliu niekoľkých ekológov a miestnych zanietencov, ktorí sa snažia zachrániť túto výnimočnú drevinu s chutným plodom. Na ich záchranu vypracovali aj projekt pre eurofondy a vybrané stromy štepili liečivými virulentnými kmeňmi. Keďže ale nemohli ošetriť všetky stromy naraz, nákaza sa šíri ďalej.

Početnosť gaštana jedlého bola na prelome tisícročí podnetom aj pre vznik ojedinelého podujatia - Gaštanových slávností. Konali sa vždy na modrokamenskom námestí, pred tromi rokmi ich ale preniesli do areálu tamojšieho hradu.

Budúcnosť Gaštanových slávností v Modrom Kameni je však pre úbytok stromov veľmi neistá. "Festival bude možno stále viac závislý od úrody gaštanov," povedal pre TASR primátor Aladár Bariak.

Kým v najlepších rokoch pred prepuknutím choroby sa v modrokamenskom regióne urodilo asi 80.000 kilogramov gaštana, posledné roky je to už len 10.000 až 20.000 kilogramov.