Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Ryža sa pre zemiaky presadzovala na Slovensku len ťažko

Ilustračná snímka Foto: TASR/ AP

Ryža sa začala postupne na Slovensku rozširovať až od polovice 19. storočia.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Ako sa slovenská kuchyňa postupom času vyvíjala, dostávali sa do nej prvky z iných krajín. Takými sú napríklad zemiaky, paradajky, paprika, ktoré prišli na naše územie v priebehu 18. storočia z amerického kontinentu. Najväčší úspech však zaznamenali práve zemiaky.

Podľa Rastislavy Stoličnej z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied (SAV) dnes často zemiaky považujeme za naše tradičné jedlo. V skutočnosti však ide o inováciu, ktorá k nám prišla zo zahraničia. Zemiaky sa stali pre nás takou dôležitou potravinou, že ťažko sa u nás presadzovala napríklad ryža. Tú k nám doviezli Turci počas tureckej expanzie. "Prišli až na južné Slovensko a boli tu 150 rokov, čo nie je málo. Už napríklad pri Modrom Kameni skúšali pestovať ryžu, lebo to bola ich základná potravina a jednoducho život bez ryže si asi nevedeli predstaviť. Takže ešte dnes pri Modrom Kameni sa dajú vidieť zvyšky ryžovísk," dodala etnologička.

Ryža sa začala postupne na Slovensku rozširovať až od polovice 19. storočia. Táto potravina si skôr našla cestu v meštianskej kuchyni ako v tradičnej roľníckej kuchyni. "Ľudia jednoducho nevedeli, ako s ňou narábať," uviedla etnologička. Dodala, že počas výskumu sa dostala k archívom, ktoré hovorili o tom, že napríklad na Orave v čase nedostatku múky pridávali do chlebového cesta aj ryžu. "A kde zobrali ryžu? Plátenníci, čo chodili po Európe predávať plátno, na ňu naďabili niekde na Balkáne. Nakúpili ju a doviezli domov," dodala Stoličná.