Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Gazdovanie na hriňovských lazoch bude o pestovaní maku

mak, ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Hriňová 15. augusta (TASR) - Tradícia pestovania maku bude témou IX. ročníka Gazdovania na hriňovských lazoch. Podujatie sa uskutoční v sobotu 17. augusta v miestnej časti Slanec.

"V poslednom období sa však zamýšľame aj nad tým, ako dopriať čoraz populárnejšie gazdovanie a z toho plynúce príležitosti aj majiteľom nehnuteľností v niektorých iných miestnych častiach. Je preto pravdepodobné, že nasledujúci ročník bude v inej lokalite," povedal pre TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Medzi najzaujímavejšie aktivity festivalu tradičnej kultúry patria ukážka uhliarskeho miliera, ukážky tradičných poľnohospodárskych prác, ako kopanie zemiakov, mlátenie obilia, bielenie a rosenie plátna, kosenie, hrabanie a skladanie mládze, oranie volmi, pečenie chleba a pacáľov.

"Na podujatí si návštevníci môžu pozrieť aj výrobu drevených krížov, podkúvanie koní, lámanie a štikanie maku, tradičnú výrobu papiera, spracovanie rohoviny či výrobu keramiky. Uskutoční sa tiež súťaž v kopaní zemiakov," priblížil podujatie pracovník Mestského úradu v Hriňovej Matej Miklian.

Na pódiu pred centrom Košútka vystúpia miestne detské folklórne súbory, v galaprograme potom Fujaristi Slovenska, Vrchárik, FsK Javorinka, folklórny súbor (FS) Petrovjan – ČR, FS Jánošík, ľudová hudba Ondreja Molotu, Vladimír Homola, Seniorky z Lúčnice, FS Hriňovčan.

Ako primátor ďalej uviedol, z podujatia sa rozhodli vylúčiť používanie jednorazových plastových obalov a zároveň chcú predchádzať vzniku odpadu v spolupráci s občianskym združením Be Hero, Go Zero a miestnymi dobrovoľníkmi.

"Rozhodli sme sa zabezpečiť opakovateľne použiteľné poháre a recyklovateľný riad," pripomenul. Plánované sú aj prednášky k bezodpadovému hospodáreniu.

Súčasťou sprievodných aktivít je aj výstava fotografií viacerých fotografov. "Autorskú výstavu otvoríme Martinovi Habánkovi, ktorý vystaví fotografie ľudového odievania a slávnych hriňovských rodákov," dodal primátor.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).