Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Gazdovia v Hriňovej za pôdu dane platiť nebudú

Vyhlásenie mobilizácie i odvádzanie regrútov do vojny tak, ako tomu bolo pri oboch svetových konfliktoch v 20. storočí, zažili návštevníci 4. ročníka podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch. Na snímke regrút z folklórneho súboru Hriňovčan. Hriňová, 23. augusta 2014. Foto: TASR/Jozef Poliak

Gazdovia, ktorí obrábajú pôdu na rozsiahlych hriňovských lazoch, sú tento rok oslobodení od platenia dane z ornej pôdy, trvalých trávnatých porastov a ovocných sadov.

Hriňová 24. januára (TASR) - Gazdovia, ktorí obrábajú pôdu na rozsiahlych hriňovských lazoch, sú tento rok oslobodení od platenia dane z ornej pôdy, trvalých trávnatých porastov a ovocných sadov. Ešte v decembri 2014 to schválili tamojší poslanci.

Podľa primátora Stanislava Horníka nulová sadzba súvisí s vlaňajším rozhodnutím mestského zastupiteľstva, ktorým sa mesto prihlásilo k tomu, aby sa Biosférická rezervácia (BR) Poľana rozšírila o prechodnú zónu, ktorá zahŕňa časť Hriňovej s lazníckymi usadlosťami. Pre mesto a jej obyvateľov by to malo byť okrem iného zárukou, že na Slovensku ojedinelý kraj so stovkami rozdrobených a terasovitých polí na úpätí Poľany nestratí ani v budúcnosti svoj pôvodný charakter.

"Zavedením nulovej dane len pokračujeme v našom predsavzatí podporiť pôvodný ráz krajiny, podporiť v nej ľudí s tradičným hospodárením, aby mali napríklad väčšiu vôľu obrábať aj pôdu, ktorá leží ladom,"
povedal TASR primátor.

Toto opatrenie len minimálne ovplyvní potrebný prísun peňazí do mestskej pokladnice. "Výpadok bude približne 4000 eur, no počítame, že niektorým ľudom tento krok môže pri hospodárení výrazne pomôcť," pripomenul Horník. Ako dodal, z viac ako 7500 obyvateľov Hriňovej až vyše 3000 žije na podpolianskych lazoch.

Sám zatiaľ nevie o žiadnom meste či obci na Slovensku, ktorá by túto sadzbu miestnej dane zrušila. "Možno sme v tomto smere priekopníkmi," podotkol na záver.