Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Gemersko-malohontské múzeum priblíži jazykovedca Š. Tóbika i nárečia

Gemersko-malohontské múzeum (GMM). Foto: TASR - Branislav Caban

Výstava prezentujúca osobnosť a nárečia gemersko-malohontského regiónu bude v priestoroch GMM pre verejnosť prístupná do 30. júna.

Rimavská Sobota 13. marca (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote prostredníctvom výstavy verejnosti predstaví osobnosť jazykovedca Štefana Tóbika a jeho dielo Gemerské nárečia. Vernisáži výstavy, ktorá sa uskutoční v stredu (15. 3.), bude predchádzať beseda o význame slovenských nárečí. TASR o tom informovalo múzeum.

Štefan Tóbik sa narodil v roku 1909 v Hnúšti a patril k zakladateľskej generácii slovenskej jazykovedy a dialektológie. Bol zakladateľom Katedry slovenského jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty Slovenskej univerzity v Bratislave so sídlom v Prešove a spoluzakladateľom Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach so sídlom v Prešove. Je autorom päťdielneho dialektologického spisu s názvom Gemerské nárečia.

"Rukopis z autorovej pozostalosti opravila, doplnila a na vydanie pripravila profesorka Júlia Dudášová z Prešovskej univerzity v Prešove. Prezentované vedecké dielo Štefana Tóbika zaplnilo prázdne miesto v univerzitných a akademických knižniciach a stalo sa mocnou inšpiráciou pre seriózny vedecký výskum v rámci slovakistiky, slavistiky a karpatistiky doma i v zahraničí," priblížilo múzeum.

Výstava prezentujúca osobnosť a nárečia gemersko-malohontského regiónu bude v priestoroch GMM pre verejnosť prístupná do 30. júna. Pred samotnou vernisážou sa v stredu (15. 3.) v múzeu uskutoční i beseda s editorkou diela Júliou Dudášovou a Gabrielom Rožaiom z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Diskutovať budú aj o význame slovenských nárečí pre výskum najstarších dejín slovenského jazyka.