Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Gemersko-malohontské múzeum vystavuje zreštaurované nástenné zrkadlá

Na archívnej snímke Gemersko-malohontské múzeum (GMM). Foto: TASR - Branislav Caban

Prezentované nástenné zrkadlá pochádzajú z druhej polovice 19. storočia.

Rimavská Sobota 11. júla (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje v rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca zreštaurované nástenné zrkadlá z obdobia historizmu a klasicizmu. Pre návštevníkov budú prístupné v priestoroch stálej expozície do konca júla. TASR o tom informoval lektor múzea Igor Kerepesi.

Prezentované nástenné zrkadlá pochádzajú z druhej polovice 19. storočia. Prvé zo zrkadiel bolo vyrobené v období medzi rokmi 1870 až 1890 a je osadené v čiernom, bohato zdobenom drevenom ráme. Druhé zrkadlo pochádza z obdobia klasicizmu, a to približne z rokov 1850 až 1870. Ide o závesné zrkadlo s tympanónovou nadstavbou a kvetinovými ozdobnými košmi vyhotovené z pozláteného smrekového a lipového dreva.

"Zrkadlá sa pred reštaurovaním nachádzali v stave približne adekvátnom dobe vzniku a ich používaniu, s poškodeniami rôznych veľkostí a charakteru. Boli poznačené prirodzenou degradáciou, mechanickým poškodením, chýbajúcimi profilovými lištami a napadnuté drevokazným hmyzom," priblížil Kerepesi.

V rámci reštaurovania zrkadiel boli odstránené hrubé nečistoty, vyrobené chýbajúce profilové lišty a opravené poškodené časti ozdobných štylizovaných prvkov či poškodené defekty. Práce realizoval člen komory reštaurátorov Slovenskej republiky Tibor Kováč, projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.