Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Gemersko-malohontské múzeum zmodernizovalo stálu expozíciu

Na snímke priečelie budovy Gemersko-malohontského múzea Foto: TASR/Branislav Caban

Modernizácia vlastivednej expozície GMM, ktorá bola zriadená už v roku 1979, bola možná vďaka projektu podporenému Ministerstvom kultúry SR.

Rimavská Sobota 19. januára (TASR) – Paleontologická časť stálej vlastivednej expozície Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote prešla v mesiacoch máj až december 2015 modernizáciou. Ako informovala PR referentka GMM Martina Mareková, cieľom bolo zatraktívnenie danej témy, ako aj výstavných priestorov a prezentačných aktivít múzea.

"Významným faktorom modernizácie je príťažlivé stvárnenie tejto zaujímavej témy prostredníctvom trojrozmerného modelu nosorožca Dicerorhinus jeanvireti, živočícha typického pre danú dobu, ako aj prostredníctvom audiovizuálnych projekcií,"
priblížila Mareková.

Na monitore si návštevníci podľa jej slov môžu pozrieť, ako zvieratá v danom období vyzerali, z ktorej časti tela pochádza kostený nález, a ďalšie doplňujúce informácie o lokalite a jej faune i flóre. "Všetky popisné texty sú napísané v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku," dodala referentka.

Vo vynovenej expozícii pribudli aj nové fotografie a súčasťou modernizácie bola tiež aktualizácia a rozšírenie výberu zbierkových predmetov o paleontologické nálezy, ktoré boli nájdené počas výskumu v rokoch 1996 až 2000 v lokalite Kostná dolina pri obci Hajnáčka.

Modernizácia vlastivednej expozície GMM, ktorá bola zriadená už v roku 1979, bola možná vďaka projektu podporenému Ministerstvom kultúry SR. Projekt podala kurátorka prírodovedného fondu múzea Monika Gálffyová, ktorá ho spolu s ďalšími odbornými pracovníkmi aj realizovala. Odborným garantom projektu bola etnologička a riaditeľka GMM Oľga Bodorová a odborným konzultantom Martin Sabol, pôsobiaci na Katedre geológie a paleontológie Univerzity Komenského v Bratislave.