Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Geoparku Novohrad-Nógrád chýba finančná podpora zo strany štátu

Na archívnej snímke vpredu vľavo primátorka mesta Salgótarján Melinda Sztrémi a vpravo predsedníčka Z.p.o. Geopark Novohrad – Nógrád Erika Anderková. Foto: FOTO TASR/Ján Siman

Hranicu geoparku tvorí na severe mesto Fiľakovo, na východe obec Petrovce. Na západe siaha k dedine Kalonda a na juhu až po maďarskú obec Hollókő.

Fiľakovo 29. marca (TASR) – Geopark Novohrad-Nógrád, ktorý sa rozprestiera na juhu Lučeneckého okresu v okolí mesta Fiľakovo a zasahuje na sever Maďarska, je jediným geoparkom na Slovensku, ktorý získal členstvo vo Svetovej sieti geoparkov UNESCO. Podľa slov primátora Fiľakova Attilu Agócsa sa však napriek tomu doteraz nedočkal finančnej podpory zo strany štátu, čo brzdí jeho rozvoj.

„Jediné peniaze, ktoré geopark získal, boli z cezhraničnej spolupráce vďaka šikovnosti medzinárodného manažmentu,“ priblížil Agócs. Naopak, maďarská časť geoparku podľa neho dostáva štedrú finančnú podporu od štátu. „My sme zatiaľ vedeli maximálne zorganizovať nejakú konferenciu či vytlačiť brožúry a propagačné materiály. To však pre progres nestačí,“ podotkol primátor.

Dodal, že hoci pravidelne posielajú listy na ministerstvá, kde zdôrazňujú potenciál geoparku v súvislosti s rozvojom regiónu a žiadajú štátne dotácie, doteraz ich nikto nepodporil. „Keď sme poslali žiadosť na ministerstvo životného prostredia, odmietli nás. Poslali sme žiadosť na ministerstvo zahraničných vecí, to nás odmietlo tiež a odporučilo späť na MŽP. Je to začarovaný kruh,“ konštatoval Agócs s tým, že hoci už dostali mnoho prísľubov, že sa situácia začne riešiť, doteraz k tomu nedošlo.

Podľa slov predsedníčky manažmentu geoparku Eriky Anderkovej by financie potrebovali na reprezentáciu samotného geoparku a celej krajiny na medzinárodných podujatiach, ako aj na zriadenie fungujúcej kancelárie a investície do služieb. Dodala, že prostriedky im chýbajú aj na vstup do prípadných projektov. „Aj minulý rok, keď sme podávali projekt, museli sme si požičať peniaze na jeho predfinancovanie od mesta Fiľakovo. A to nebolo prvýkrát,“ upozornila s tým, že v súčasnosti geopark funguje z členských poplatkov začlenených obcí.

Geopark Novohrad-Nógrád vznikol v roku 2008 ako územie s unikátnymi a rôznorodými geologickými hodnotami. Zakladateľmi boli v tom období mesto Fiľakovo a mikroregión Obručná. Okrem bazaltu, andezitu a zvyškov vulkánov sa na jeho území nachádzajú aj pozostatky mora spred 23 miliónov rokov. V Čakanovskom profile sú v pieskovci navyše zachované aj skameneliny z tohto obdobia.

Hranicu geoparku tvorí na severe mesto Fiľakovo, na východe obec Petrovce. Na západe siaha k dedine Kalonda a na juhu až po maďarskú obec Hollókő. Členmi geoparku je viac ako 100 obcí, na čakacej listine sú ďalšie štyri.