Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Gorazdove organové dni 2017 boli po prvý raz v Sielnici

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič , 23. apríla 2017

Súčasťou programu boli odborné semináre pre organistov a ich pedagógov, zamerané na históriu vývoja organu, registráciu v organovej hudbe.

Sielnica 25. septembra (TASR/Teraz.sk) - V poradí už XXII. Gorazdove organové dni (GOD) 2017, ktoré sú celoslovenskou prehliadkou neprofesionálnych organistov, vyvrcholili cez víkend v priestoroch rímskokatolíckeho Kostola Ducha Svätého v Sielnici v okrese Zvolen.

Ako TASR informovali Miroslav Holečko a Erika Žigová z organizátorského tímu, toto miesto nebolo vybrané náhodne. Novopostavený organ totiž už pozná hudobná verejnosť z viacerých zaujímavých koncertných projektov, ktoré sa v kostole pravidelne konajú.

Prehliadky sa zúčastnilo sedem organistov z Lieseka, Nitry, Prievidze, Prešova, Sabinova a Tvrdošína. Súčasťou programu boli aj odborné semináre pre organistov a ich pedagógov, zamerané na históriu vývoja organu, registráciu v organovej hudbe.

Nosná časť programu bola venovaná praktickým zručnostiam t.j. registráciám a interpretácii za odborného vedenia pedagógov a organistov.




Zúčastnení organisti sa predstavia s programovým blokom skladieb výlučne z originálnej organovej literatúry. Podmienkou účasti na prehliadke bolo uviesť minimálne dve skladby rôznych štýlových období, z toho jedno dielo J. S. Bacha. Svoje interpretačné umenie mohli prezentovať aj vo voľnej improvizácii, ktorá ale nebola povinná.

Organizátori GOD týmto odborným edukačno-umeleckým podujatím vytvárajú priestor na stretnutia, výmenu skúseností organistov, prispievajú ku skvalitneniu ich interpretačného umenia.

Organizátormi tohoročných GOD sú Banskobystrický samosprávny kraj, Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene, Národné osvetové centrum Bratislava, Matica slovenská v Martine, Spoločnosť sv. Gorazda Bratislava, Cyrilometodská spoločnosť v Bratislave, mesto Zvolen a rímskokatolícky farský úrad Sielnica.